Ismét egy nagyobb bővítés történt a 2. verzióhoz képest az elmúlt 1 év alatt, sőt ahhoz képest már nagyon régen történt változás, de azokat itt külön nem osztottam meg. Szóval mondhatni ez már a negyedik lesz a sorban... Ha minden igaz. Nézzük is mi történt,az alap felállást követően.
Jó ha tudod...
Maga a szkript annyit tesz, hogy bárhol is legyünk megtudjuk osztani a kiválasztott Public vagy almappa valamelyikében tetszőlegesen. Esetleg másolva/mozgatva vagy szimbolikus linkként. A szkript nem tér ki olyanra, hogy:
- Dropbox fut vagy sem. (biztos fut, különben nem akarnánk használni a script-et)
- fel vannak telepítve a szükséges csomagok vagy sem. (lejjebb le van írva mi kell, illetve fájlokban is benne)
- valóban a /bárhol/Dropbox/Public/ belül egyik mappa lett kiválasztva vagy sem. (Máshol nem is lehet amúgy se.) De feltölteni feltölti ha Dropbox mappán belül van, csak nem linkeli ki...
- saját értelmetlen megfogalmazásomra.
- apróbb hibákra, amiket lehet nem vettem észre tesztelés során... (biztos lesz)
- ...stb felsorolni is felesleges... :)
Általános infók:
- Mappákkal nem működik.
- Ugyanazt a fájlt csak 1x lehet megosztani, vagy előző megosztását visszavonni és úgy újra megosztani. Ez több okból kifolyólag is így szükséges, nem téma. :)
- Az emblémák a fájlok megjelölésére alapból LEHETséges, hogy nem frissülnek, ha az asztalról akarunk megosztani valamit. Kézzel kell frissíteni. (F5)
- Külön üzenet, vagy jelzés nincs, mivel Dropbox indicator-jában minden infó ott van.
Funkciók - Megosztás
- I. Másolás/Mozgatás helyének kiválasztása...
A cél megadása után kiválaszhatjuk, hogy mozgatni vagy másolni szeretnék a kijelölt fájlokat a megadott helyre. Majd vágólapra kerülnek a Publikus linkek.
- II. Másolás/Mozgatás (alapértelmezett helyre)
A cél megadása (azaz a fájl szerkesztése) után az alapértelmezett helyre másolódnak vagy mozognak a kijelölt fájlok.
Például:
Asztalon lévő egyik kép fájlt szeretnénk megosztani, akkor...
Forrás: /home/név/Asztal/kep.png
A fenti kép az alábbi helyre fog kerülni, ha az alapértelmezett mappa a "Rendszer":
Cél: /home/név/Dropbox/Public/Rendszer/Asztal/kep.png
Itt az ugyanolyan nevű fájlok felülírását kerüljük el és tudjuk mit hol osztottunk meg.
Persze anélkül is tudjuk, de az már körülményesebb. Direkt nem erőltettem a másik megoldást.
De ha van igény arra, hogy egy mappában legyen minden fájl csak más-más névvel ha ugyanaz, az sem gond.
- III. Linkelés helyének kiválasztása...
A cél megadása után, szimbolikus linket hoz létre a kiválasztott helyre. Így elkerülhetjük a redundanciát.
- IV. Linkelés (Alapértelmezett helyre)
Hasonló, mint a 2. pontban vázoltak, csak másolás és mozgatás helyett szimbolikus linket hoz létre.
Lehet nem épp a fenti sorrend a rendhagyó...
Funkciók - Megosztás visszavonása
Lehetőség van visszavonni a már megosztott fájlokat, minden egyéb keresgetés nélkül. Itt megjegyezendő, hogy "alapértelmezett hely" megosztásnál, a könyvtár szerkezet megmarad. Utólag persze lehet törölni, sok vizet nem zavar szerintem.
Funkciók - Publikus linkek másolása
A már megosztott fájlokat könnyedén, helyből, szintén keresgélés nélkül (azaz nem kell Dropbox mappán belül kutatni) eltudjuk érni és másolni a publikus elérését/linkjét, akár egyszerre több fájlt is, de ez fentiekre is igaz. Lehetőség van továbbá Dropbox/Public mappán belüli fájlok linkjeinek másolásra is.
Ha minden igaz nem felejtettem el semmit.
Tesztelve: ( Ha régebbi van az se gond szerintem )
Dropbox 1.1.35
Ubuntu 11.04
Szemléltetni ezen a videón tudom legkönnyebben, ha fentiek nem teljesen világosak.
http://youtu.be/ROrjBrLX0-w
Telepítés
sudo apt-get install xsel gvfs-bin xautomation
mkdir -p $HOME/.gnome2/nautilus-scripts/Dropbox
wget http://href.hu/x/fs5c -O dropbox-script.zip
unzip dropbox-script.zip -d $HOME/.gnome2/nautilus-scripts/Dropbox/
chmod +x $HOME/.gnome2/nautilus-scripts/Dropbox/*
rm dropbox-script.zip
Azt hiszem ennyi lenne, vagy is nem teljesen. Aki az alapértelmezett mappa elérését szerkeszteni akarja:
xdg-open "$HOME/.gnome2/nautilus-scripts/Dropbox/Megosztás"
nortai out... :Đ