Még nyakunkon a nyári zivatarok időszaka, én meg már régebben fontolgattam már ezt a témát, ( mert eddig nem találtam hasonló témában se hülyeséget, se okosságot, majd most ki-ki döntse el, ez melyik lett ) gondoltam kellene tán írkálni róla valamit, de most kaptam egy végső " lelki idíttatást ) -majd lentebb kiderül...
Nem azért, hogy osszam az észt, de azt tapasztaltam közvetlen környezetemben is, hogy az emberek elképesztő lazasággal kezelik a villámvédelmet. Eleinte azt hittem, trehányságból, aztán rájöttem, hogy nem okvetlenül. Ugyanis nem tudják, mit kell tenni, nem mondta nekik senki, nem olvastak róla sehol.
Először is tessék tudomásul venni, hogy azzal, hogy egy számítógépből kiléptem, az nincs kikapcsolva ! ( Infrás egereknél néha árulkodik az, hogy világít az egér továbbra is )
A régebbi gépeknél még többnyire volt egy mechanikus kapcsoló, ami kattan. A mai " menő, modern ? " gépeknél már az sincs, csak néha, a hátlapon, a tápegységnél, de nem minden esetben.
Tehát : ha van a hátlapon, kapcsoljuk ki azt is. Az előrelátóbbak, akik elosztóról működtetik, aminek ugye világít a " piros szeme " - ha ott kikapcsolják, akkor már tettek valamit.
De nem eleget. Csak ezt nem tudják, én most azért írom :
Ha közvetlenül a házba, szomszéd házba, tehát viszonylag közel csap le a villám, ez sem elég, mert hiába van mechanikailag leválasztva, a kapcsoló felépítéséből következik, hogy csak néhány milliméterre vannak egymástól az érintkezők, a villám indukálta feszültség ezt simán átugorja, vagyis " áthúz " -és ugyanúgy kárt okoz a gépben, mintha ez a kapcsoló nem is volna.
Teljes biztonságot csak a konnektorból való teljes kihúzás ad!!
De ez a dolog egyik fele csak, az átlagfelhasználók többsége elfelejtkezik a Net-es kábelről, vagy a routerről !
Ha kábeles netje van, modemről, router nélkül, a kábelen ugyanúgy behatolhat a villám okozta túlfeszültség a gépbe, mintha a konnektorból ki se húztuk volna. Eredmény jobb esetben egy bedöglött hálókártya, roszabb esetben egy alaplapcsere.
Ha Wi-Fi-s routere van, akkor ott nincs vezetékes összeköttetés, tehát a gép nincs veszélyben.
De a router igen !!
Az átlagfelhasználók többsége " fetisizálja " a routert, és a modemet " nem tom' mi az, a szerelő hozta, és azóta van net " - meg azt is mondta, ne babráljam.. no szóval a dolog nem egészen így van.
A routert, és a modemet is ugyanígy áramtalanítani kell, mint a gépet, magyarul ki kell húzni a konnektorból !
És még mielőtt valaki megunná eme szösszenet olvasását :
Még nincs vége :
Ugyanis a net kábelen jön be a modembe , és a routerbe...!
Végigondoltuk eddig ?
Tehát hiába húzgáltam ki mindent a konnektorból..a vezetékkkel amin a net jön ( legyen az kábeltévés, vagy telefonos ) még mindig fizikai kontaktusban vagyunk több száz, vagy a fene tudja, hány kilométer vezetékkel a külvilágból, amiben a jó ég tudja csak, mikor és hol csaphat bele a villám, és az mennyi feszültséget indukál épp nálunk ! És épp a ruoterünkben-modemünkben !
Szóval jobb a bajt megelőzni : A Net-es kábelt is húzzuk ki !!
Ha mindezeket megcsináltuk, akkor alhatunk nyugodtan !!
Amennyiben átlagemberek vagyunk ( statisztika szerint 67 kg testsúllyal, és egyik fülünk nagyobb, mint a másik ) -akkor ezeket a dolgokat tegyük meg, ha nem vagyunk átlagemberek, akkor is célszerű...
Eme agymenés írására ebben a topicban Kittus2 hozzászólása adta a végső lökést : http://ubuntu.hu/node/26554#new - továbbá a környezetemben látott rengeteg tönkremenés, amikor is az illető nem érti, mi miért szállt el, pedig " kihúztam ám még a konnektorból is.." - csak valami mégis úgy maradt...
Ezek a dolgok kemény fizikai törvényeken alapulnak, egyszerűen így működnek, és az nem lehet mentség, hogy " hú de sok kanóc, nem tudom mi melyik" ! Tessék megkérni a szomszéd "warezpistikét", vagy a családban-ismerősök köréből egy hozzáértőbbet, stb. esetleg piros szigetelőszalaggal megjelöltetni, hogy : No, ha balhés idő jön ezt kell kihúzni "
És nehezíti a dolgot, hogy a router-modem többnyire jó hozzáférhetelen helyen van, mert napi használatban nem babráljuk...hát lehet hogy kell egy kis átcsoportosítás..
Eredményként esetleg egy nyári vihar után kevesebb lesz az ócskapiacokon az egy négyzetméterre eső és gyanús szagú tápegységek, alaplapok száma...kevesebb melójuk lesz a szervizeseknek, ( aminek nem biztos, hogy örülnek, mert ebből - is- élnek ) mi meg megmenekülünk némi kellemtlenségtől, és pénzkidobástól.
Persze megette a fene ezt az egészet, ha épp nem vagyunk otthon a gyanús idő közeledtével, és más sincs a lakásban, aki ezeket megtenné, de hát gyenge pont mindenütt akad..
Ha szakmailag hozzáértőbbek, vagy moderátorok úgy találják, fentiek nem állják meg a helyüket, vagy nem idevalók ( nem épp Ubuntu-s téma ) nyugodtan töröljék, én pusztán érthetően, hétköznapi nyelven próbáltam leírni, hogyan menekülhetünk meg némi kellemetlenségtől. A profik úgyis tudják, de nem mindenki profi...