A LinuxHogyanok blog indított egy (eddig) 3 részes cikksorozatot, amiben olyan Linuxokat mutattak be, melyek a manapság elavultnak számító gépeket is (még) használhatóvá teszik. Őszintén szólva, az elvárásaimnak egyik sem felelt meg. Egyiknél sem sikerült eljutni a telepített rendszerig, volt amelyik be se bootolt (AntiX), volt amelyik kifagyott telepítés közben, mert elfogyott a memória (SaliX) és volt, amelyik telepítője nem vette észre az internet kapcsolatot és nem volt hajlandó tovább lépni (Peppermint). Egészen véletlenül akadtam rá régi kedvencemre, a CrunchBang#! Linuxra. További részletek Lacyc3 weboldalán
Üdvözöljük az ubuntu.hu oldalán
Planetszemle: CrunchBang#! - A régi gépek, gyors Linuxa
Hozzászólások (23)
A hozzászólások nem engedélyezettek ennél a cikknél
A LinuxHogyanok blog indított egy (eddig) 3 részes cikksorozatot, amiben olyan Linuxokat mutattak be, melyek a manapság elavultnak számító gépeket is (még) használhatóvá teszik. Őszintén szólva, az elvárásaimnak egyik sem felelt meg. Egyiknél sem sikerült eljutni a telepített rendszerig, volt amelyik be se bootolt (AntiX), volt amelyik kifagyott telepítés közben, mert elfogyott a memória (SaliX) és volt, amelyik telepítője nem vette észre az internet kapcsolatot és nem volt hajlandó tovább lépni (Peppermint). Egészen véletlenül akadtam rá régi kedvencemre, a CrunchBang#! Linuxra. További részletek Lacyc3 weboldalán
Ha a *buntukhoz akarnánk hasonlítani, akkor a Crunch a Debian Lubuntuja. Egészen érdekes dolog, hogy ilyen kevésből (csomagok száma, telepített alkalmazások mennyisége) mégis egy nagyon jól használható rendszer lett. Nagyon sokat kihoztak az Openbox rejtett értékeiből, előre beállított billentyűzet kombinációk, zseniális gmrun config, dmenu, és egy nagyon jól kitalált aztali-menü, amiből közvetlenül elérhetjük a klf, konfigokat. Külön plusz a fórum, ahol filmekről, dohányzási szokásokról, egyéni tippekról , ötletekről, bármiről szó lehet, ami a tagokat érdekli. Mellesleg szinte minden kérdésre dobnak valami választ. Méghozzá jókat :-) Aki meg azt hiszi hogy az Openbox randa, az nézegesse a havi screenshot topikokat. Telepíteni meg bármit lehet rá, ha valamire még szükségünk van. És amint az idézett oldalon látom, az Openbox-os verziót nyúzta. A Crunch Xfce, a másik, kicsit "kövérebb" változat szerintem az egyik legjobb Xfce desktop amit manapság sikerült összehozni.
KálmánbátyámÉpp a múlt héten váltottam LinuxMint LXDE-re. Az Openbox tényleg felüdülést jelent a többi felület elhízott, lassan reagáló valóságához képest. Itt-ott még nem teljesen önálló, pl. a touchpad-ot csak vagy GNOMEs vagy KDEs megoldással lehet grafikusan likvidálni. Mondjuk a fájlkezelőben is szívesebben látnám a kétpaneles megoldást a fülekkel szemben, de kétségtelen, hogy nagyon kompakt kis felület.
Az én tapasztalatom szerint az ilyen minimál Linux rendszerek a WiFi-n hasalnak el. Mert az egy dolog, hogy felismeri e a WiFi kártyát, de a titkosításon elhasal a legtöbb. Általában az egyszerűbb titkosítást ismerik. Én legalább is ezt tapasztaltam.
Én egy időben Puppy-t használtam. Szerintem régi gépekhez verhetetlen: puppylinux.hu .
MorelloPuppy-t csak olyan valaki használjon, aki tudja mit csinál. Két alapvető gyengesége van. Az egyik, hogy állandóan root felhasználó vagy, és evidens, hogy valamit elbabrálsz, a másik pedig, hogy gyakorlatilag nincs normális csomagkezelő rendszere, millió és egy verzió létezik ugyanarra a csomagra, függőségek figyelembevétele nélkül, úgyhogy, ha valami rosszat is feltelepítesz, simán összeomlik a rendszer. A telepítésed azért nem sikerült, mert a boot recordnál az első opciót választod, amikor megkérdezi, hogy hova tegye a bejegyzést illetve milyen képet használj. Van ott egy másik lehetőség is, Barry meg is jegyzi, hogy egy másik képpel jobban mehet a dolog.
Nagyon szívesen letölteném a Statlert, mert a 9.04-es változata még ma is telepítve van, kicsit még telepítek rá szoftvereket, aztán elmentem. Nagyon jó disztribúció, a 9.04 egyetlen hátránya a magyar nyelvi csomag, és ezzel mindent elmondtam róla és a kszítőkről ... nyilván Statler-en javítva lett. Csak torrentről tölthető le a Statler, mobilnettel nem lehet torrentezni. Tudtok FTP-s, HTTP-s lehetőséget, esetleg valaki feltöltené MD5 ellenőrző összeggel valahova, ha ideje is van rá és gyors a nete? Nem találtam torrenten kívül más letöltési módot, a disztrowatch-on is csak a portál link van. A telepítő CD-t postán nem lehet megrendelni?
MorelloKonkrétan a Crunch helyből feltesz minden wifihez , driverekhez szükséges csomagot, még a ndiswrappert , és a nonfree csomagokat is. És sztem ez nem minimál rendszer. Egy gyors cucc, a legszükségesebb, de jó minőségű szoftverekkel előtelepítve. A szükséges beállító,konfigoló dolgok is fent vannak. Csak semmből sincsen kettő egyszerre,és nem a mindent bele elven működik. De van neki Synaptikja, fel lehet tenni rá akármit.
Üdv mindenkienek! Nekem is nagyon tetszik a Crunch, piszokgyors és lényegretőrő, nincs agyonkörítve... Viszont ADSL nethez, ill. pppoe kapcsolat létrehozásakor derült ki, hogy a pppoeconf és a modconf csomag alapból hiányzik, de szerencsére kéznél volt a Debian cd....
#! A közel 8 éves asztali gépemre CrunchBang -et raktam xfce -vel. A telepítés után engedélyeztem a Debian tárolóit, így a csomagellátottságra nincs panaszom. Bár a gép lassan kukanehezék lesz, a CrunchBang -el egy ideig még használatra lehet bírni. Hajdanában még kubuntu volt rajta, de az egyes programok maguktól kiléptek. CrunchBang alatt is állandóan összeomlik a böngésző, időnként a torrent kliens, néha pedig magától újraindul a grafikus felület. Ha a hardver hibás, azon semmilyen szoftver nem segít #!
Ha nincs net,hogyan lehet programot rakni ra,milyen dvd kell ehez,debian? Kellene ra wine,meg egy-ket csuriburi jatek. Egy pentium 3 ason 256 rammal 1000 mgh menne e rendesen amugy? van valakinek tapasztalata? Lattam a neten egy ilyen gepet 23 euro,megvennem ,jo lenne meloba,mert telen meg tavaszal kevesebb a melo. Elutnenk vele az idot. :)
depIlyen konfigon ha lassan is de menne. A szük keresztmetszet a flash, esetleg a böngészés, és a filmlejátszás lesz.
Salixnál melyik változatot akartad telepíteni, illetve install cd vagy live install? Ugyan nekem nem régi gépen, de a Salix nagyon bevált a KDE változatával.
anubis126Sziasztok! A kedvenc disztróm ez a crunchbang linux évek óta, 9.04el kezdtem, mióta debian stable ágra építkezik csak jobb lett. PC-men, ez van + win7, HTPC-men is a #! fut, sikerült kiváltani teljesen a winf..t. Megy wifi, vpadu gyorsítás hd film lejátszásnál 1-2%procihasználat, gyors és betonstabil. Próbáltam xfce változatát, de inkább maradok a jól bevált openboxnál. Nekem eddig ez az os vált be legjobban. üdv.
anubis5555Sziasztok! Bár most már nem tudom mit értetek régi gépek alatt, de én egy Celeron 733MHz 256mb sd ram-os, Geforce 4 64mb vga-s gépet tartok réginek (hd filmek ezért nálam kilőve). De netezésre és torrentezésre még mindig használható. A Puppy linux tényleg nem rossz, de olyan kezdő felhasználónak mint én elég nehéz feltelepíteni, és számomra elég átláthatatlan is. [De mondjuk ez a leggyorsabb rendszer amivel találkoztam.(verziófüggő)] Utána feltettem a Lubuntu 10.10 alternatív telepítős verzióját (elég lassan telepítette fel, de működött). Bekapcsolástól a bejelentkező képernyőig kb 2 -2,5 perc kellett neki. Megszokásból rátettem a gnome commandert, az sajnos elég sokszor hibásan másolt. Most debian van rajta, a net installos verzió. Sokáig tart a telepítés (kb 2 óra) de megy viszonylag rendesen. Gnome felülettel is használható, ezzel telepíti (én ezzel használom megszokásból, mert majdnem ugyanaz mint az ubuntu 10.10). Az lxde telepítése után meg még gyorsabb. A teljes cd-s debian verziók nekem nem jöttek be (vagy csak nem találtam meg a nekem megfelelőt). Ja még el nem felejtem, hogy csak magyar nyelvű verziókat próbáltam. Az 1.7es celeronom 1.2 Gb rammal, asus n6200 vga-val, ubuntu 10.10 tökéletesen működik. Transmission, firefox mehet egyszerre és még zenét is tudok hallgatni. :-)