szentikeSzia!
Én is próbálgattam, sokfajt linux disribet.
Össze is állítottam pár remixet, ubuntuból, és debianból is.
A felépített rendszerek álltalában sokkal kevesebbet esznek és gyorsabbak is az alap verzióknál, mivel sok szolgáltatás, folyamat stb. nincs elindítva/telepítve.
Nekem van egy igen csak kis gépem (Dell Laptiude PCi laptop: pII 233 MHz, 192MB RAM, 3.5MB VGA, 6GB HDD); ezen már volt arch, salix, debian, és most ubuntu van rajta (bodhi linux) 10.04 2.6.39-2 es kernellel nagyon jól elvan, kb 40 MB Ram használattal indít, és még a flash-t is viszi, bár flash játékokkal nem kisérletezek, mert a ram hamar kifogy alóla akkor. De nekem teljesen elfogadható sebességgel megy a firefox, a libreoffice, és úgy álltalába minden. Az egyedüli sarkalatos dolog rajta a grafikus install (synaptic), ez lassúcska, de hát ott a terminál. A salix is csak a skype működésképtelensége miatt került le róla, bár kiderült, hogy ubuntu alatt se megy a legújabb, csak a régebbi 2.1.x-es verzió. Valószínűleg hardver miatt, mert vboxvan simán vitte mind a 2.
Sajnos a monitorvilágítás gondodra nem tudom a megoldást, de csak megoldják azok akik értenek hozzá.
Én a kényelem miatt maradtam az ubuntunál, mert én már csak ilyen kényelmes vagyok :)
Rengeteg ppa, és nagyon segítőkész közösség.
B2man