xCsak az alapján tudok ítélkezni, amit/ahogyan a fórumra felírsz. Én azt látom, hogy a villamosságtechnikát érintő kérdésekben (pl.) teljesen világosan és érthetően fogalmazol, az okostelenfonos témáknál is látszik a tapasztalat, de a stílus már kevésbé tárgyilagos (pl.), a magyar ubuntu közösség/szabad szoftveres témákban pedig azt a szűkszavú, cinikus stílust alkalmazod (pl.), ami egyrészt menőnek tűnik, másrészt védelmet nyújt, mert később mondhatod, hogy félreértettek (ami persze lehet igaz, de nem feltétlen az olvasó hibája).
Szentike szempontjából valóban nincs semmi különbség az „átverték” és „átverve érzi magát” között. De ha meg akarjuk találni a hibát, akkor az „átverték” esetnél az az első, hogy kik verték át (és miért). Nagy mellénnyel feltételezem, hogy nem én vertem át, akkor a közösség egy másik tagja volt (akit minél gyorsabban fel szeretnék húzni az első fára), vagy fejétől bűzlik a hal, és engem is átvertek. Az utóbbi lehetőséget igyekeztem végigvezetni a licencektől kezdve a hivatalos Ubuntu hardver listáig. Remélem azért váltottad le a tárgyas szerkezetet passzívra, mert sikerült rávilágítanom, hogy nincs semmilyen Stallman-Raymond-Torvalds-Shuttleworth (ízlés szerint kiegészítendő/csökkentendő) összeesküvés. Így sem vagyunk sokkal közelebb a megoldáshoz, mert a Shannon-Weaver-modell alapján még sok állomás van, amit meg kell vizsgálni, hogy kiderüljön hol nem működik a kommunikáció, és a Linux kernel elindulása után 20, a GNU projekt alapítása után 27 évvel még mindig vannak olyanok, akik meg tudnak lepődni.
Ha mindabból, amit a supportról írtam csak annyi ragadt meg, hogy nem fontos, akkor megpróbálom még egyszer. Ahogy már egyszer írtam a Windows se ad garanciát, ezért ebből a szempontból a szabad szoftverek/nyílt forráskódú szoftverek sincsenek hátrányban. Amiben hátrányban vagyunk az a támogatás. Windowsos környezetben kapsz hivatalos, nagy rendelkezésre állású támogatást Microsoft alkalmazottaktól (aki max. még mindig csak supportos szinten mozog, de átesett egy szűrőn), és amit warez Winnel is kapsz: a hardver gyártójától (driver), és különböző közösségi támogatások, amik a jobb/rosszabb fórumoktól egészen a szomszéd Warez Pistiig terjedhetnek. Ubuntun van hivatalos, nagy rendelkezésre állású támogatás, ha brit cég vagy(?), és veszel egy Ubuntu Advantage csomagot (ami majdnem egy Windows licenc ára), a hardver gyártója vagy támogatja a Linuxot vagy nem, vagy működik a drivere vagy nem, fórumok elég korlátozott számmal vannak, a szomszéd/rokon/ivócimbora pedig nagy eséllyel nem is hallott a Linuxról. Kell a jó támogatás, mint egy falat kenyér, de nem azért nem lesz varázsütésre profi support, mert még senkinek nem jutott eszébe. Infrastruktúrát ki kell építeni, a supportost ki kell képezni, ennie neki is kell stb. Ezeket a költségeket nem lehet egy-az-egyben a támogatást keresővel megfizettetni, mert akkor inkább vesz egy Windowst. A megoldásról lehet elmélkedni, de mivel nem ismerjük a Canonical pénzügyi helyzetét, ezért szerintem nem érdemes. Az önkéntes támogatás hatékonyságát még esetleg egy StackExchange féle rendszerrel lehet növelni, de azzal is csak a gyengébbek által generált zajt szűröd ki, nem lesz kétszer több vagy kétszer jobb hozzáértő.
Teljesen mindegy ki írja meg a szkriptet, és milyen nyelven, először úgyis az a lényeg, hogy működik-e (proof of concept). Aztán fel kell terjeszteni az Ubuntu brainstormingba, fel kell mutatni eredményeket, érvelni kell stb. Ez a nehezebb része. Ha nem ez lenne, akkor talán Kendek Rendszermentje lenne a 11.10-ben az alapértelmezett biztonságimentés alkalmazás, nem a Deja Dub, vagy Sevoir közösségi térképe bele lenne integrálva az ubuntu.hu profilokba, vagy nem Firefox kereső kiegészítőn dolgozna, hanem belobbizna egy OpenSearch támogatást az ubuntu.hu oldalra, mint amilyen pl. az OpenScope-on van. Lehet ezt te is látod, és az utolsó két mondatoddal elismered, hogy a magyar fejlesztések kihívásokkal küzdenek az utólagos menedzselés terén, de ahogy már az első bekezdésben írtam, nem lehet kiigazodni az ilyen small-talkon.