xStatisztika (már Churchill sem adott sok hitelt neki, de azért mankónak jó lesz): az ubuntu.hu-n a legnagyobb userid: 23188 (40 perce tag), Ubuntu csomagstatisztikák alapján language-pack-hu-base csomag telepítések száma: 28260, legnagyobb részvételű ubuntu.hu szavazás voksainak száma: 1160, magyar Ubuntu közösségi tagok: 15. Ezek alapján tudsz arányokat számolni, a 90-9-1 elmélet szerint a többi disztribúció közösségében ugyanilyen arányban megtalálható lesz a felsorolt problémák mindegyike, de mivel kisebb a közösség, ezért a megnyilvánulás is kisebb lesz (nagyobb számú felhasználó közül nagyobb az elégedetlenek száma, de az arány ugyanannyi). Házi feladat statisztikák alapján megcáfolni az elméletet!
Debilány, kindóz, Window$, lusers, freetard, stb. A vicchez két ember kell, ha azt mondom, hogy fark linux vagy fúgavér, akkor nem biztos hogy értik a poént. Lásd első bekezdés. Megtérés dettó, Linux megtérésre bőven találsz találatot, az a 76 ember, aki a legutóbbi HOVD-n a Gentoot jelölte meg szavazásként valószínűleg elhanyagolható mennyiségű találatot eredményez. Másrészt míg a Gentoo telepítések 100%-hoz nagyobb hozzáértés kell, az Ubuntunál viszont csak akkor, ha gond van. Lásd első bekezdést, a 28 ezres felhasználói bázisból csak 1000 felhasználó látogatja rendszeresen az ubuntu.hu-t, a maradék valószínűleg vígan éli életét. Akkor térít az ember, ha valóban hisz is az adott dologban.
Vannak ilyen kirohanások: „Kell lennie megoldásnak. GNU/Linux-on mindenre van.” Szegény tavaly január óta nem kapott segítséget, mennyire érezheti magát átverve?
Az Ubuntu is az, ami. Legalább annyi „meguntam a reszelést, ezért az Ubuntut választottam” hozzászólást tudnék összeollózni, mint amennyi csalódott fórumbejegyzés van. Lásd előző pont, van rá esély, hogy hibátlanul működik minden, a garancia kérdését meg már megbeszéltük.
Nincs extra hozadéka, az átlagos felhasználó úgy hagyja ott az Ubuntut, hogy csak zörög. A fizetős szolgáltatásoknál más a helyzet, a fizetős szoftverek másik disztribúción való futtatására nincs sok esély, csak és kizárólag Ubuntura fordították le őket. De értelemszerűen ez egy extra szolgáltatás, a többi disztróhoz képest előny lehet.
A fórum már a menüszerkezetben is el van különítve a súgótól, illetve a tananyagtól, a közösség menüpont alatt szerepel, nem tudom elképzelni, hogy valaki hivatalos támogatásnak higgye.
Nincs a fórumon semmilyen hivatalos és morális felelősség. Hivatalos felelősséget már kifejtettem, egyik hétköznapi szoftver sem nyújt felelősséget, hogy ebben az esetben a támogatás még vállalhat-e azt egy jogásztól kellene megkérdezni. De miért vállalna a támogatás garanciát, ha benne van a kockázat, hogy a szoftver akár teljességgel alkalmatlan is lehet.
Morális felelősség szintén nincs. Az augusztusi(?) IRC találkozón rákérdeztem a technikai moderáció kérdésére, a logot nem tudom megmutatni, mert még nincs fent a megfelelő oldalon. Torostól azt a választ kaptam, hogy a moderátorok igyekeznek az ilyenre is figyelni, de mivel anno egy Charlie nevű felhasználó kiharcolta, hogy a hozzászólások szent és sérthetetlenek, ezért a moderátorok inkább elrejtik őket. Ezzel én sem értek egyet.
Úgy gondolom a felhasználók pontosan tudják, hogy az ubuntu.hu csak azért jobb, mert többen vannak: „Az az igazság, hogy az ubuntu.hun többen forognak, s szinte azonnal jött válasz. Látom itt kisebb a közösség, mert a tegnapi kezdésemre még csak egy reagálás jött.” A legutóbbi Arch Linuxos bejegyzés is ezt bizonyítja szerintem, de lehet akár lustaság is, és az ubuntu.hu linuxos facebookká vált, ahol egy bejelentkezéssel mindent meg lehet találni.
Szerintem nem terheli felelősség az oldal üzemeltetőit, nem folyik szándékos megtévesztés az oldalon. A felhasználási feltételek egyértelműen fogalmaznak a félrevezetést, FUD-ot, ártó szándékú támogatást illetően. Nekem ugyan vannak fenntartásaim a moderáció szigorával kapcsolatban, de valószínűleg a laza alkalmazás jobban segíti a közösségi funkciót.
Szintén nem terheli felelősség az oldal üzemeltetőit azért, mert a helyzeten nem javítanak. A ubuntu közösségi tagok száma is kicsi (15 fő), de ha megnézed a kapcsolat alatt, akkor igen szűkös az oldallal közvetlenül foglalkozók száma (Bognár Andrással mi történt? Megszűnt a korábbi twittere, és honlapja is). A moderátorok közül hányat látsz aktívan működni? Közösségi alapon működik az egész, mindenki azt vállal, amit akar/tud. Egy toborzással max. az aktivisták számát lehet növelni, a minőséget nem. De ezt is leírtam már, magasabb követelményekkel nem lesz több hozzájáruló, de ez a szabad szoftvereknél általában így van: mennyiségi és minőségi korlátokkal is küzdünk egyszerre.
Mondjuk lehet én is hasznosabban számolnám fel ezeket a tévképzeteket, ha mondjuk Wiki cikket szerkesztenék, vagy blogolnék, vagy kész Drupal modullal lepném meg Mátét, ahelyett hogy a fórumba írogatok. Amit még az értelmesebbek sem olvasnak el, mert TLDR…