Sziasztok!
Egy igen komoly problémám lenne, ami már nem az első számítógépemen jön elő Ubuntu alatt.
Probléma:
A gép monitora kikapcsol magától.
Áram alatt marad, minden megy a háttérben tovább, semmi hibajelzés, hanem csak egyszerűen elsötétedik a képernyő. Ha erre kikapcsolom a monitort, majd újra be, akkor bejön a képernyő, de 0,5 másodperc múlva újra kilövi és újra feketeség.
Nem az első számítógépemnél tapasztalom ezt a problémát.
Megyek sorban:
1. gépem egy ASUS A6TC laptop volt. Kb. 1,5 évig ment alatta a WinXP különösebb gond nélkül. Átváltottam Ubuntura (pontosabban Kiwire), és rá kevesebb, mint fél évre a fenti probléma elkezdett előjönni. Először csak néha (pár naponta) játszotta ezt, majd egyre gyakrabban. A végén már fél mp után mindig kilőtte a monitort. Gyakorlatilag levette a fényerőt teljesen.
Ezért 2009-ben gépet cseréltem - gondolván tönkrement.
2. Vettem 2009-ben egy ASUS K50IJ laptopot az előző helyett. Itt már sima Ubuntu futott alatta.
Egy évig sem bírta, és előjött a probléma. Félnapig szenvedtem vele, majd egyszercsak helyreállt magától, nem csinálta. Utána két hétre rá újra előjött a probléma. Itt egy napig szenvedtem vele, majd megint helyreállt. Megelőzve a további bajt gyorsan eladtam egy bontónak.
Feltételeztem, hogy az ASUS laptopot nem szereti az Ubuntu. Ezért nem ASUS-t vettem, és még csak nem is laptopot.
3. Kicsit több, mint egy éve vettem egy asztali gépet (Gigabite alaplap; i3 proci; Samsung SyncMaster E1920 monitor; alaplapi videokártya).
Ma reggelre a hiba újra előjött, ráadásul előzmény nélkül!
A monitor 0,5 másodperc után "kikapcsol" (valójában áram alatt marad, jel is van, csak a gyakorlatilag fényerő megy le nullára - kikapcsolás és újra bekapcsolás után újra visszajön ... a következő 0,5 másodpercre).
Amivel próbálkoztam:
- A laptopokon anno próbáltam felrakni Ubuntu helyett Windowst meg más OPrendszert is (Debian), hátha megjavul, de nem tette. A hiba onnantól fennállt végig. Most ebbe a műveletbe még nem vágtam bele, mert elég komoly kínszenvedés bármit is csinálni úgy, hogy mindig fél másodpercre látod a monitort, és utána bekapcs-kikapcs. Ráadásul 2X már nem jött be, így erős a gyanúm, hogy nem ez lesz a megoldás.
- Energiagazdálkodásnál próbáltam állítgatni. Alapértelmezetten nálam ki van mindig lőve a képernyővédő meg minden egyéb ilyen kacat (hibernálás, miegymás - nincs rá szükségem, mert állandóan a gép előtt ülök, ha meg mégsem, kikapcsolom a monitort). Most bekapcsoltam ezeket a kütyűket, de javulást nem hozott.
- Nem a monitor a problémás. Ha másik monitort rakok rá, akkor is ezt csinálja. Amikor a laptopokra monitort dugtam, ott is ugyanúgy előjött a hiba.
- Már a boot-olásnál is megvan a hiba, nem csak az OPrendszer betöltésénél. Mikor bootol, a folyamat során néha pillanatokra újra bejön a kép (gondolom ki-be kapcsolja a monitort, azért történik ez), de utána újra eltűnik.
Kérdések:
1. Szerintetek mi okozza a hibát?
Ez már a 3. gép, ami ugyanazt csinálja. Egy a közös bennük: mindegyik Ubuntuval fut(ott).
2. Hogyan lehetne elhárítani, megelőzni?
Nem akarok venni évente gépet emiatt. Illetve most nyilván nem kell gépet vennem, mert csak egy dolog lesz hibás - a kérdés az, hogy mi. Mit állítsak rajta, avagy mit cseréljek benne, hogy jó legyen?
(Az OPrendszerek esetében sem vagyok egy nagy tudor, de a hardware-eknél ha lehet, még kevésbé vagyok képben.)
3. Miért csak nálam jön elő ez a hiba?
A fél netet végigtúrtam most is, meg a másik két alkalommal is, de még csak hasonló hibát sem találtam. Jó esélyét látom, hogy az Ubuntu valamely beállítása csesz szét valamit a gépeimben. De nem tudom, hogy mit. Semmi extra nincs telepítve, amit felrakok, az is mindig tárolóból megy.
Előre is köszönöm a segítséget!
Update: Amit elfelejtettem - Ubuntu 11.04 van most alatta. Korábban más verziók voltak, illetve eleinte Kiwi. Korábban 32 bites verziókkal, az utóbbi esetben 64bitessel.