Asus laptopom éppen garanciális javításon van Belgrádban az Asus szerbiai szervizében. A laptopon pár hete jeleztem, hogy a időnként elszíneződik, vagy vöröses zaj jelentkezik, s mivel még benne vagyok a garancia időszakában, gondoltam elküldöm, hadd nézzék meg mi baja van. A gépen egy LXDE-s LinuxMint 11-es van. Ma felhívtam a szervizet, s a szerelő ezt mondta: "Két napja áll az asztalomon a gépje. Eddig nem tudtam reprodukálni a hibát, de mivel az ön gépén az Asus által NEM TÁMOGATOTT operációs rendszer van, beletettem egy másik merevlemezt, amelyre Windows 7-est installáltam, a megfelelő drájverekkel együtt. Amennyiben ezzel sem tudom reprodukálni a hibát, gépét visszaküldjük." Remélem ténylegesen csak a Linuxos Nvidia drájverek okozzák a gondot. Azon csodálkozok, hogy egy szerviznek nincs ettől komolyabb tesztelési berendezése, mondjuk amivel át tudnák vizsgálni a grafikai kártyát.
Üdvözöljük az ubuntu.hu oldalán
Asus és a Linux
Hozzászólások (10)
A hozzászólások nem engedélyezettek ennél a cikknél
Asus laptopom éppen garanciális javításon van Belgrádban az Asus szerbiai szervizében. A laptopon pár hete jeleztem, hogy a időnként elszíneződik, vagy vöröses zaj jelentkezik, s mivel még benne vagyok a garancia időszakában, gondoltam elküldöm, hadd nézzék meg mi baja van. A gépen egy LXDE-s LinuxMint 11-es van. Ma felhívtam a szervizet, s a szerelő ezt mondta: "Két napja áll az asztalomon a gépje. Eddig nem tudtam reprodukálni a hibát, de mivel az ön gépén az Asus által NEM TÁMOGATOTT operációs rendszer van, beletettem egy másik merevlemezt, amelyre Windows 7-est installáltam, a megfelelő drájverekkel együtt. Amennyiben ezzel sem tudom reprodukálni a hibát, gépét visszaküldjük." Remélem ténylegesen csak a Linuxos Nvidia drájverek okozzák a gondot. Azon csodálkozok, hogy egy szerviznek nincs ettől komolyabb tesztelési berendezése, mondjuk amivel át tudnák vizsgálni a grafikai kártyát.
Asus szervizt csak dicsérni tudom, nekem dvd róm ment ki. Elvitték linuxostul kedden du Debrecenből Budapestre, Péntek reggel a futár ébresztett, hogy vissza is hozta. Dobozban a papir, hogy cserélve, új iro tesztelve.
Szia. Szerintem OP rendszer volt az oka, hisz én is szembesültem már ilyen hibával Linux alatt. Amikor feltelepítettem rá a Windowst utánna minden ok volt. Most a külömbség az, hogy nekem Ati Radeon Grafikus kártyám volt integrálva. Szerintem ha visszaküldik azzal a válasszal, hogy a laptopnak nincsen semmi hibája, akkor aszt javaslom, hogy keress rá a pontos modelre, hátha mégvalaki jelentkezett ugyan ezzel a hibával Linux alatt. P.S. Igen, mindegyik laptophoz található egy teszt cd, ami persze csak is a Garanciális szervizeseknek van, amivel végig futtat egy 30 percig tartó teszt programot és ha hiba van azt kimutassa. Ha az nem mutat ki semmit, akkor általában ( ha nagyon jó kedvük van és van is rá idejük ) lefutattnak Windowson keresztül pár teszt programot ami megterheli a winyót, procit és a grafikus kártyát, meg feltölti/kiüríti a ram memóriát. Ha van valami gondja ezek után 100%, hogy megmutatkozik a hiba.
Igen, OP probléma miatt volt ez :-) Nem Asus és Linux, hanem Asus vs Linux :-D. Sok kis apró dolog van, ami miatt az Asus laptopok és alaplapok úgy mond nem szeretik a linuxot vagy fordítva. Másik gépeken és alalapon sosem csinálta ugyanazokat a hibákat, ott képes voltam használni teljesértékű gépként. Valszeg az lehetet, hogy egy frissítés után a driver is frissült és utána jelentkezhetek ezek a bugok. (suspend=lefagyás, shutdown=csak tekerem a gépet maximumon, stb., hang, wifi... )
Ez mondjuk elég nagy szemétség, hogy csak úgy kérdezés nélkül telepítget egy szerelő ... . Az Asust egy olyan barátom dicsérte, aki kb. az Ubuntu 6.04-nél kezdett linuxozni, a márkával nem lehet baj ... nekem nem asus-om van (más okból), igaz ő sem laptopot használt. :)
Nekem csak ASUS van K50IN Laptop és Asztali gép P5Q Deluxe. Nekem semmi gondom az ASUS gépeken a Linuxszal. Az ASUS szerviz pedig elég komoly és korrekt. De talán ez segíthet neked teljesebb képet kapni. http://www.hiren.info/pages/bootcd
A laptopot közben visszaküldték rendesen ezzel a diagnózissal: az Asus által nem hivatalosan támogatott operációs rendszert használ. Egyébként igaza lett! Ahogy visszakaptam a gépet, amelyen az nvidia drájvert már előbb leszedtem, mert noveau-val ritkábban jelentkeztek a képernyő-vörösödések, kisérletezésekbe fogtam. Megpróbáltam nvidia 173-as drájvert felrakni, persze a mostani kernelekkel nem akart együttműködni, tehát leszedtem ezt is, majd frissítettem a kernelt, felraktam a legújabb nvidia drájvert. Azóta nem jelentkezik ez a hiba, azaz már 5 napja hibátlanul működik. Ami a Windows 7 telepítését illeti, azt egy különálló, szerviz HDD-re tette, hogy lássa, ilyen telepítés mellett, Windowsos drájverekkel is előfordul-e a hiba. S mivel nem talált hibát, jogosan levonta a következtetést. Ilyen kernel - drájver összeférhetetlenséggel egyébként még nem találkoztam.
KimariteAz ördög ügyvédjeként. :-) A témanyitóban: Ma felhívtam a szervizet, s a szerelő ezt mondta: "Két napja áll az asztalomon a gépje. Eddig nem tudtam reprodukálni a hibát, de mivel az ön gépén az Asus által NEM TÁMOGATOTT operációs rendszer van, beletettem egy másik merevlemezt, amelyre Windows 7-est installáltam, a megfelelő drájverekkel együtt. Amennyiben ezzel sem tudom reprodukálni a hibát, gépét visszaküldjük." Szóval az első perctől ez a történet. Csak felibe-harmadába olvastad el? :-(