lujosHmmm remélem nem sok hangmérnök olvassa a hozzászólásod. Szerencsédre sokuk a Mac fórumokat bújják. :D
Az eq-n a Hz-ek vajh mit takarhatnak? Persze értem én, gondolom egy JOBB eq-n van 1 BASSZUS poti és nem vakítják a népet Hz-ekkel. Az annyira jó cucc, hogy az is elég. Természetesen csak emelni lehet azt is. :)
Remélem nem vittem túlzásba az iróniát, nem akartam túl bántó lenni. A lényeg, hogy 1 hang hangmagasságát az alap hangjának rezgésszámának meghatározásával találjuk meg (relatív hallásnál másik hanghoz viszonyítva, abszolút hallásnál meg... nyilván... nem. De hát az a zajos világ miatt egyre ritkább, majd kihalt.), a tónusát pedig, lebutítva a dolgot, az egyes Hz-eken rezgő felhangok erősségéből, megszólalásuk karakterisztikájából (pl. ha egy hangszer 1 hangjának első 0.2-3 sec-jét levágjuk, annak esélye, hogy meghalljuk, milyen hangszer szólalt meg, hihetetlenül lecsökken). Láss csudát, mindkettőt halljuk. Valóban más kicsit a kettő, de én nem írtam, hogy melyiket szúrtam el, feltételeztem, hogy mivel eq-ról beszélek, nem lesz félreértés.
Udi-nak:
Én csak 13 éve basszusozom, elején 2 évet tubán, aztán meg b.gitáron máig, nem tartom elég jónak a hallásom. Nem vagyok audiophile sem. Az luxus. A hangtechnikára való igényesség (nem az audiophile-ek, mert ők külön állatfaj, minden bántás nélkül mondom, lehet/gyenek büszkék is rá) és a hallás közötti kapcsolat olyasmi SZERINTEM, mint minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár, csak itt a rovar ha bogárul akkor az lehet belőle. Szolfézstanár nővérem szerint nincs olyan, akinek nincs hallása, csak olyan akinek többet kell szoktatnia a fülét a halláshoz. Zenészként az, hogy hangmagasságokat meghallok, attól még ha bevágnak a pult mögé, hogy "Keverjé' vaze!", általában nem hoz akkora nagy sikert, bár nagyobbat, mint ha a hangközöket sem ismerném. Nem véletlen, hogy hangtechnikusoknak is van külön hallásgyakorlat. Az igényesség meg emberfüggő is, van akinek van pénze, mégis rózsaszínre festi a házát, 240 centis plazma van bent és pottyantós wc kint, stb.
Az eq-ról: amiket hallgatunk albumok, hosszú és drága időt töltenek a stúdióban utómunkákkal, mielőtt nyomdába kerülnének. EQ, zengető, stb. rákerül a lemezre, itthon remasterelheted, de legtöbbször annyit érsz el, hogy elkened a részleteket, és egy megemelt dinamikához szoktatod a füled. Pl.: nővérem hangtechnikus is, a stúdiózáshoz való fülesén meghallgattam egy albumom. Meglepődtem, hogy mennyi minden történik, amit eddig meg sem hallo/hattam. Ezeket a közép, magas freq.-kon hallottam viszont a mélyeket erőtlennek éreztem. Miért? Mert 11 éve játszom, többször nagyszínpadokon hogy 60 centire van tőlem a hangszerem ládája. És Magyarországon sajnos általában attól nagyszínpad valami, hogy hányan vannak fent... :P Így a fülem hozzászokott. Hallósejtje azt hiszem 50 ezer van egy embernek alapból, és olyanok, mint az agysejtek. Nem pótlódnak. Dobosoknál nagy öregek, akik nem finomkodtak, van, hogy 2 fronthangfalat kapnak monitornak, a cinek, pergő hangfreq-áin működő hallósejtjeik kihaltak... Bölcs eqzással hasonló eredmény elérhető. :P
Nem képzelem, hogy abszolút tudás van a birtokomban, másnak sincs, és sok mindenre nem is tértem ki, ami még releváns lenne, mert így is viccesen hosszú lett, de ha már így zenekedvelők összegyűltünk... :)
d
ui.: dep-re/nek: nekem meg az aláírásod tetszik. :)