A grafikus felhasználók és csoportok ablak a gnome-system-tools része, ami a freedesktop.org szabvány system-tools-backendset használja. Fogalmam sincs, hogy itt hogyan lehet megváltoztatni a jelszavak szabályait, és hosszú Google keresgetés után sem találtam megoldást, csak egy érintetlen hibajegyet, hogy de jó lenne, ha a PAM konfigurációkat használná.
A PAM beállítás viszont működik, de az parancssoros. Egyrészt a root jogokkal indított passwd parancs figyelmen kívül hagy minden korlátozó szabályt, tehát azzal bármilyen (>0) hosszú jelszót meg tudsz adni.
sudo passwd felhasználó
De be lehet állítani, hogy a sudo jogok nélküli felhasználók is rövidebb jelszót tudjanak megadni. Nyisd meg rendszergazdai jogokkal az
/etc/pam.d/common-password fájlt:
gksu gedit /etc/pam.d/common-password
Keresd meg az első sort, amiben szerepel a
pam_unix.so rész, ez 10.04-en így néz ki:
password [success=1 default=ignore] pam_unix.so obscure sha512
11.04-en viszont így:
password [success=2 default=ignore] pam_unix.so obscure sha512
Ezt másold le még egyszer, majd az egyik elé tegyél egy kettőskeresztet #, ezzel kommentként megmarad az eredeti, ha valami baj van, akkor vissza tudod állítani. A másik sort, ami elé nem raktál kettőskeresztet, abban töröld ki az
obscure részt, és írd a végére, hogy
minlen=1 (a szám az legyen, amilyen rövid jelszót meg akarsz engedni). Tehát a 11.04-en így fog kinézni a változás után:
password [success=2 default=ignore] pam_unix.so sha512 minlen=1
Elmented, bezárod, és most már a
passwd
parancsot használva simán meg fogsz tudni adni magadnak egyetlen karakterből álló jelszót.
Azt is meg lehet oldani, hogy egyáltalán ne legyen a felhasználónak jelszava, de ahhoz picivel több beállítófájlt kell módosítani (
legalább a gdm-et).