Hosszú sirámok bő lére eresztve, bocsánat, 62 évesen már nem tudok átszokni a chat-nyelvre.
Szeretném lecserélni a notebookomon (IBM ThinPad R52) a régi, 8.10-es kubuntut a 11.04-re. (A 8.10 volt épp az aktuális, amikor a használt notebookot megvettem.) Előtte UHU linuxot használtam egy Toshibán. Sajnos nem vagyok guru, én csak számomra használhatóvá szeretném tenni a 11.04, ahogy annak idején némi güzüléssel sikerült a 8.11-et. Előtte próbáltam egy asztali gépen is, sajnos a problémáim azon is léteznek.
Több napja keresgélek a fórumban, de nem minden kérdésemre találtam választ, ami persze lehet az én bénaságom, sokszor nem találom el a megfelelő keresőszót. Néhány régebbi, és új kérdésem gyűlt össze.
1. Régi kérdés, csak most "aktualizálom": mit kell tennem, hogy a wifi ne csak akkor induljon, ha valaki bejelentkezik a gépre? Házon belül át kellene nyúlkálnom más gépekre, de nem biztos, hogy épp be van jelentkezve a "gazdája". Indító script áthelyezése? Ha igen, honnan, hová?
2. Kedvenc szövegszerkesztőm - programok írásához - a kate. A 8.10-esnél is régebbit kellett feltennem, mert a hozzá tartozó nem működött olyan jól, mint azt az UHU-ban megszoktam. Most jónak tűnik, csak képtelen vagyok elérni, hogy az eszköztárra rakott ikonok olyan sorrendben maradjanak, ahogyan szeretném, és összerakom.
3. Szintén régi kérdés: kedvencek menü sorrendje állítható-e? Ha igen, hol?
4. Miért csak a kimeneti hangerő jelenik meg a keverőben? Mi nincs beállítva? sehogy nem tudom előszedni a többi részt: mikrofon, CD stb. Próbáltam a fórumon olvasott trükköket, nekem nem jöttek be. A gnome ALSA mixer ugyan látja, de hatása nincs. A 8.10-en működött, mielőtt a hardwaret hibáztatnánk.
5. gthumb: nem találok benne olyan menüpontot, hogy más programmal - pl. gimp - megnyissam a képet. Felraktam a 10.10-esben lévőt, ott ugyan van menüpont, de szürke, vagyis hatástalan. Ha ezek már nem működőképesek, mit ajánlotok helyette?
6. A tálcára állva nem jeleníti meg kicsiben az adott ablak tartalmát. Ez csak beállítási kérdés? A 8.10-ben még a videó is működött a kis ablakban.
7. Thunderbirdben hogyan lehet beállítani a mappa nézetek karakter-készletét? Apró, és borzalmas kinézetű karakterek. A megnyitott levélben normális.
9. Thunderbirdben hogy kell beállítani, hogy az olvasott levelek ne jelenjenek meg továbbra is olvasatlannak (vastag betű). De nem az automatikus olvasottnak jelölésre gondolok, annak még a hasznát sem értem, mire is lenne jó?
10. A levélben linkre kattintva megjelenik az oldal a firefoxban, eddig jó. Csak nem vált át a firefox ablakára, mint régen. Ezt valahol be kell állítani?
Még szerencse, hogy egyelőre másik winyóval kísérletezem, vissza tudom tenni a háborítatlan eredetit..... csak jobban örülnék, ha nem kéne!