Grejoz@Grejoz
"én a lentebb irt 2.1.0.81-et ajánlom, mert az új valami bug miatt néha elkalandozik 10.04-en!"
Ehhez hozzászólva láthatod az én véleményemet is de kicsit más okból, és más megközelítésből. Biztos sokaknak feltűnt, hogy amíg a Skype-ot nem vette meg a Microsoft addig nem fejlődött együtt, a windows verzióval (maradt fapadosan egyszerű, flancos dolgoktól mentes). Nem vagyok Hacker és nem fejtettem vissza a csomagot, így az állításom csak spekuláció de azért elgondolkodtató:
Évekig jó (és viszonylag stabil) volt a legutolsó Linux-Skype verzió a maga 19 megabájtos nagyságával, akkor vajon amint megvette a Microsoft, miért is nőtt meg egyből két és fél megányit, miközben szemmel láthatóan semmi változás nincs a dizájnban vagy a funkcionalitásban, ami indokolná az ekkora méretű növekedést. Aki írt már programot az tudja, hogy akár egy olyan torrent program, mint a mikro torrent is bele fér az összes grafikus cuccosával 500 KB nagyságba, és a tudása sem elhanyagolható.
Paranoia ide vagy oda. Amikor a Microsoft közzé tette, hogy nem kívánja többé az XP-t támogatni, és le lehet tiltani x funkciókat benne, amik állandóan jelentenek nekik, akkor indult útjának az XP-Antispy program. Mostanra meg lehet nézni hol tart, mennyi dolog tiltható ami korábban üzengetett nekik az állapotodról.
Elgondolkodtató hát mi lett beleépítve, és hogy mikről tájékoztatja őket a program azóta.
Egy biztos. Nem csak Ubuntun akad, de Linux Mint-en vagy Debian rendszeren is. Én a párommal minden nap pontban éjfélkor telefonáltam, és a frissítés után amikor tudva tudtam hogy online nem mutatta a program online-nak őt. Megszakította a beszélgetésünket 50 perc vagy 1 óra után... és ki tudja még miket csinált az elküldött fájlokkal is...
Tudom tudom ha minden áron szűrni akarnak valakit központilag, akkor egy régi verziós skype-ot is be lehet korlátozni, hiszen elméletben minden kommunikációhoz fontos adatot elküld a gép, beleérte a hálózati kártya típusát, MAC címét, küldési fogadási tulajdonságait is, így egy MAC adresst- könnyebb tiltani szűrni mert az nem változik úgy mint a Dinamikius IP. adress. De mégis amikor mindent eltávolítottam a beállító fájlokkal, és a különböző helyre telepített régi mappákkal együtt, akkor a régi verzióra visszatérve, "megjavult" a Skype.
Elgondolkodtató hogy mire készteti a vezetés (az igazgatóság) őket, két és fél megával növelni a parancsok listáját olyan mint Backdoort nyitni egy porton keresztül, hogy a gépedbe szabad ki - be járása legyen a szoftver szolgáltatójának.
Azt tartják a Linuxról, hogy azért jó a CC licence, mert mindenki úgy faragja modifikálja ahogy akarja. 20 év alatt nem csak programozókkal lett gazdagabb a Linux felhasználók köre, de sok olyan ember használja, aki nem hogy nem programoz, de konzol (válogatott saját parancsok) helyett is Synapticot használ. Egy ilyen hétköznapi végfelhasználó nagy valószínűséggel soha nem fog sem kernelt fordítani, sem tar.gz forrásfájlból saját .deb csomatok készíteni amit aztán megetet az ubuntujával, (ahogy én sem teszek ilyet) és erre alapozva a skypeban is lehet bármi változás, nem sokan fogják keresni annak az okát miért hízott meg, mi került bele oly sebtében. (főleg ha a végfelhasználó ma lesz friss user, akkor meg nagy valószínűséggel használni és nem érteni akarja pont ugyanúgy, mint az a sokmillió autó vezető, akinek van jogosítványa, de nem autó szerelő. Ha baj van segítséget hív, és nem áll neki autót szerelni. Az autó szolgálja őt, és nem ő van az autóért. Ez ma a helyzet a világban szinte mindennel).
Zárszónak egy költői kérdés, én ugyanis nem tudom a választ: Miért olyan nagy a GOOGLE CHROME program?
- Igaz hogy a nyilt forrású Chromium sem sokkal kisebb, és alapjaiban meg számozásában is követi a CHROME kiadásait, de ha a Firefoxnak vagy bármely más variánsnak lásd például Wyzo és egyebek, egyharmad hely is elég, akkor mi teszi ki a másik fennmaradó kétharmad helyet? Mert szabad szoftver, forráskód meg egyebek ide vagy oda, de ki veszi a fáradtságot arra, hogy átnézzen egy naponta változó 170 megástól 250 megás nagyságig terjedő program fájlt, hogy melyik parancs mire való... Szerintem a Chromium sem kevésbé parancsmentes változat, ami kevésbé turkálna a TE személyes szférádban, ha azt használod...
Épp ezért használom a korábbi Skype-ot és tiltottam még a frissítést is. GDEBI-vel raktam fel, és nem a tárolókból, nem kell hogy automatikusan frissüljön, ha figyelmetlenül nem nézem miket pipáltam be, (mi több fel sem vettem a tárolót ahol van a listába, hogy fel se kínálja az esetleges frissítés lehetőségét) vagy ha APT get installt választanám, ott ugyanis egy update - upgrade paranccsal mindent ami frissíthető leszed a gép a tárolókból, míg synapticban magad pipálod ki miket akarsz frissíteni.