Sziasztok!
Rég volt az, amikor utoljára XFCE felületet használtam. Amikor Linuxozni kezdtem, először KDE3-at használtam, majd a KDE4 születési nehézségei közben a Gnome2-t. Most ott tartok, hogy a KDE4 unalmasan jó, és egy kicsit túl csicsás az izlésemhez képest. Az Oneiric megjelenésével világossá vált a számomra, hogy a Gnome 3 és közöttem áthághatatlan szakadék van, s ezt nem csak az Unity miatt mondom, mert a Shell legalább annyira rossz elképzelés az én igényeimhez képest: áttekinthetetlen, nehézkes, az ember elveszik benne még akkor is, ha külalakra nagyon szép is. Így esett a választásom a Xubuntura.
Az első bakit akkor követtem el, amikor a telepítés előtt a régi /home/én mappa konfigos tartalmát nem ürítettem ki a friss telepítés előtt, mert így a frissen telepített rendszer egyszerűen nem engedett belépni. Próbálkoztam én sok mindennel, a végén csak az segített, hogy kitöröltem a .config mappát és minden .fájlt.
Megérte a türelmemet: Igaz, hogy ez is kétpaneles kiszerelésben érkezett, de némi átalakítás után a dolgok a helyükre kerültek. Ami nagyon tetszik benne:
- nem szenved Mark kiskori traumájától, nem akar átszoktatni a balkezességre, az ablakgombok ott vannak rajta, ahol a helyük van - a jobb felső sarokban
- alapértelmezett csomagkezelőként fenn van a synaptic
- a menü elemek csodálatos rugalmassága: az, hogy egy inditógomb lehet egy alkalmazás-csoport kiemelt tagja is, az alatta lévő nyilacskával megnyitható a tetszés szerint hozzáadott alkalmazások bővebb listája. Ennél jobb grafikus megoldás talán el sem képzelhető az alkalmazások gyors eléréséhez. Igazából maga a klasszikus startmenü válik feleslegessé ezáltal. Ennél a felületnél látszik a legjobban mennyire vakvágány a Shell/Unity. A különbség szó szerint mérhető, már akkor is, ha csak az egérrel az asztalon megteendő távolságban gondolkodunk
- a panel alkalmazások nagyon jól átgondolt ötletet követnek: a Helyek, a gyorskereső, a Jegyzetek, mind úgy vannak megoldva, hogy az maga a tökély. Egyedüli szépséghiba, ami a GTK alapú asztali felületeknek szinte márkajele: az időjárás plugin a weather.com-ra van állítva ( vajon létezik-e ettől szarabb?), szemben az Accuweather.com-mal, ami viszont maga a tökély. Persze a plugin nem is működik.
Mindent összevetve egy szinte tökéletes asztali környezetről van szó. Valami olyanról, ami egykor a Gnome-t jellemezte. Mindenkinek melegen ajánlom, aki csak egy stabil, kéz alá dolgozó felületre vágyik.