Hello mindenkinek Kezdő Linuxos vagyok, ma raktam fel Ubuntut és van egy kis problémám: Eddig Xp os volt fenn egy 6,5GB-os vinyón, de mellette van egy 80GB-os is. Pár napja szereztem Ubuntu 7.10es-t kipróbáltam LiveCd-ként és naon tetszett, eddig is szerettem volna megismerni, hát gondoltam fel is rakom, de a 80Gbos vinyót békén hagytam az adatokkal, amik rajta voltak, csak a 6,5GBosra raktam fel.Most, h fenn van nem naon akarja bemountolni a 80GB-os vinyót, hibaüzi részleteiben az van, h egy logfile unclean kikapcsolást jelzett és a mountolás le van tiltva, mivel szerinte használva van. Azt ajánlja ha van fenn windows, h a tálcán távolítsam el a küldő eszközt (??) majd kapcsoljam ki szabályosan a Windowst, ha nincs fenn akkor saját felelősségemre kényszerítsem a leválsztásra..... Hát kb ennyi lenne gond, remélem tudtok segíteni és tanulhatok a hibából... Előre is köszi
vinyók harca, avagy a 74 Gb-os pendrive:D
eleg ha siman belepsz windowsba es kilepsz, utana fog menni a mount. vmiert nem jol volt leallitva a rendszer ezert aggodik az ubuntu...
ja igen azt elfelejtettem írni, h már nincs is fenn windows:D
ezt már nézted? http://ubuntu.hu/forum/hardverek/baj-a-winchesterrel
Igen, de sajnos még mindig nem megy...:( Megpróbáltam azt is, h a hibaleírásban megadott fstab fájlba beírom azt a sort, de nem tudom elmenteni/felülírni, mivel nincs eg jogosultságom hozzá.gondolom root-ként kellene megynitni/szerkeszteni, de parancssorban nem megy(hiába sudo, stb.). Valaki átdegíthetne ezen a problémán:S
hát szerkeszteni azt sikerült: sudo gedit-tel
és ezt másoltam be: /dev/hdb1 /media/disk ntfs-3g defaults,force 0 0
és már egyáltalán nem látja...
teddysnowAlt+F2 és ezt írd be: gksudo nautilus A felugró ablakban megkeresed az /etc/fstab fájlt azon a vinyón amelyikre telepítetted az Ubuntut. Majd jöhet jancsi tanácsa: "Kijelöljük az fstab-ot és szerkesztés. Ezután a hibaüzenetből bemásoljuk az fstab végébe ezt:/dev/sdb1/ media/Film ntfs-3g defaults,force 0 0 és már lehet is dolgozni minden adatvesztés nélkül!" Üdv!
Köszi a segítséget, leszedtem, még ma használni fogom...... Egyébként apró kérdés mindenkinek: Szerintetek mennyire jó ötlet, ha egy 205W-os tápból csinálnék ideiglenes tápot Toshiba laptopnak???(Már alkatrészek megvannak táphoz, csak idő kellene megcsinálni) Úgy gondoltam, egy +12V meg egy +5V os részt összekötnék a GND-n keresztül(mint ha két generátort kötnék össze) így a +17V-ot rákötném a 18Vos bemenetre..... Kicsit sufnituningos, félek megcsinálni, azért kérem tanácsot
igaz is nincsenek külön(minek is, hiszen soha nincs egyszerre a két + rákapcsolva). Hát most akkor én sem tom, ötlet???Mert akkor gyakorlatilag egy 0 potencálú(GND) egy +5v(GND-hez képest) meg egy +12V(GND-hez képest).hát fene tudja,h legyen........
teddysnowmert ha igen, pár dolgot tudnod kell: A pc táp +5, +12, -5 és -12V-ot generál, valamint egy power good jelet az alaplapnak. A -5 és -12V akkor áll elő, ha a +5, +12V-os kimeneteken egy (specifikációkban rögzített) minimális terhelés van jelen. (tapasztalat: ha alacsony a terhelés, a pozitív tápfeszültségek is instabilak.) A GND közös, hiába van egy rakás fekete drót, ugyanoda van kötve. Tehát: +5 és +12 felhasználásával max. zárlatot tudsz csinálni, egyebet nem.:) Látszólagos megoldás a -12 és +5, vagy a -5 és +12 kivezetések felhasználása, (így kijön a földfüggetlen 17V) de a negatív pólusok max. terhelhetősége annyira alacsony, (200W-os tápnál kb. 0.3A) hogy az semmit nem bír el. Tehát a konkrét válasz: SEHOGY nem tudod megcsinálni. (ki ne nyírd nekem azt a jó kis laptopot:))
Ezért is kérdeztem....nehogy bántsam szegény agg 486 laptop-ot:D Akkor marad saját táp, csak össze kéne rakni:D Köszi