Sziasztok! Egy viszonylag kezdő felhasználó vagyok (kb 3 hónapja használok ubuntut) és tegnap sikerült egy kisebb hülyeség miatt kiakasztani szegény ubit. Eddig egy alaplapra integrált videókártyával használtam a gépemet és semmi gondom nem volt vele, de tegnap vettem egy asus radeon a9250-t. Windows alatt sikerült is beállítanom és működik is rendesen, de az ubuntu azóta nem indul el. Próbáltam normál módban indítani, ott sötét képernyőt kapok és nem történik utánna semmi. A biztonságos módban meg csak számol mint az állat és kész. Segítsetek legyetek szívesek, hogy mit csináljak most! üdv.: meszesgergo
Videokártya-csere
Mit számol? Hol?
DcNdrewEz recovery modban van betöltés közben. Dél óta annyi változás van, hogy recovery modban idáig jut: [ 27.225245] ====== eddig nem állt meg itt hanem számot tovább. Live CD-ről sem idul be. A betöltőcsík negyedéig se megy el és megáll. Csökkentett grafikus módban is csak eddig jut. De ha bent van a CD és úgy indítom winyóról akkor a recovery módot, akkor [ 39.565328] ====== ig jut. Találkozott már egyátalán valaki hasonló dologgal?
meszesgergoSzia A biosban mindent átállítottál amit kell?
meszesgergoletiltottad a bios-ban az integrált vga-t?
gabenszia A bios-ban nincs olyan lehetőség, hogy integrált videókártya letiltása, csak a prioritását tudom beállítani (onboard/AGI/PCI AGI/PCI/onboard PCI/AGI/onboard) asrock 775i65gv alaplapom van. Ha az elsőt állítom be és átdugom a monitort az alaplapi vga-ra akkor betölt a rendszer. A beállításoknál felismeri a gép az ati kártyát is. Hogyan tudom beállítani, hogy az ati kártya legyen az alapértelmezett és az arra dugott monitoron töltsön be a rendszer?
meszesgergoha recovery módban elindul amikor az ati-ra van kötve a monitor akkor: nano /etc/X11/corg.conf és tudod szerkeszteni a fájlt. szerintem azt kellene ott beállítani, hogy melyik drivert töltse (ati) be és hol keresse a kártyát (PL: BusID PCI:1:0:0 vagy ilyesmi). ha nem sikerül akkor próbáld újratenni a rendszert.
újra kell raknod az ubit! más a vga bios-a és ezért nem műxik, engedélyezheted meg tilthatsz mindent mindenhol, akkorse fog, újra kell raknod:rendszer->adminisztráció->telepítés
jjozsiszia! Újra rakni nem igazán tudom, mert az ati kártyáról még mindig nem indul el a live cd. A biosba mit kellene beállítanom? csak a kártyák prioritását tudom állítani, és az alaplapi vezérlő memóriáját. (2,4,8,16,32,64 Mb, auto) Kerestem az alaplapon vmi jumpert, hogy esetleg hardveresen le tudom-e tiltani a kártyát ha már a biosban nem tudom, de ott sincs semmi. Találkozott már valaki ilyennel, vagy csak én vagyok nagyon suta?
meszesgergoSzia meszesgergo! http://www.asrock.com/mb/vga.asp?Model=775i65gv&s= ezen az oldalon megnéztem az alaplapod manuálját és a támogatott vga kártyák közt nem szerepel az általad vásárolt kártya.
szolimÉn csak annyit tudok hozzátenni, hogy ATI kártyát linuxhoz vásárolni vesztes dolog.
[törölve]
karmesterAzért nem mindegyiknél. Nekem egy X600-as Radeon van, és minden működik vele (igaz nem a zárt meghajtókat kell felrakni, de az envy telepítője tökéletes), Compiz és játék egyaránt. Én is féltem tőle először, csak mivel tesómtól vettem át a gépet ezért, nem akartam magam plusz költségebe verni magam.