Azt hiszem igazából 2 dolgot senki nem vett figyelembe.
1. Lehet ragaszkodni a régi gnome-s tálcaelrendezéshez. De pl: nekem sosem tetszett. Mi a fenének 3 menü mikor a helyek tök felesleges, mivel én minden fájl művelthez úgyis 2 paneles fájlkezelőt fogok futtatni. A 2-nak meg még a nevére sem emlékszem. Ez van a bal oldalon, jobb oldalon meg egy óra (aminek a betűméretét tudtommal nem lehet változtatni?), meg pár ikon (pl: hálózat), meg esetleg az, hogy ki van éppen bejelentkezve (mintha nem tudnám, hogy én vagyok). Azaz lényegében a felső panel csak 30-40%-ban van kihasználva. Az alsó panel meg ugye a futó alkalmazásoknak. Ha ez valaki szerint logikus és kellőképpen rugalmas, az gondolja újra. KDE alatt ugyanennyi funkciót sokkal áttekinthetőbben rá lehet rakni egy panelra és nem foglal fölöslegesen helyet. Ehelyett az oldalsó panel a Unity-ban és a Gnome3-ban is egy fontos újítás szerintem. Úgyhogy volt min javítani.
2. Aki esetleg nem vette volna észre a Canonical márkát épít. Azaz nem a szoftverért fizetsz, hanem a hozzáadott szolgáltatásokért Ubuntu One, Ubuntu Store. Ehhez viszont az kell, hogy markánsan különbözzön a többiektől. Félreértés ne essék ez szerintem nem baj, elvégre valamiből csak kell finanszírozni a fejlesztést, hogy mi ingyen használhassuk.