Én úgy vettem észre, hogy egy átlag tanár pl nem igazán foglalkozik az Oprendszerrel vagy a böngészővel (legalábbis itt nálunk). Ha megtalálja a Firefox ikont, akkor már az internetet eléri. Itt van az enapló, az ebéd rendelés, s kb minden, amire csak szüksége van. Thunderbird-del levelezünk, így annál is elég, ha az ikont megtalálja.
A képeik/dokumentumaik kezelésére, meg szerintem elég egy egyszerű fájlkezelő.
S eddig bárki elé is tettünk oda az OpenOffice/LibreOffice-t mindenki tudta kezelni. Egy felmérőt simán megszerkesztenek benne. Az MS Office 2010-zel több bajuk van, mint az OOo-val vagy az LO-val.
Kisebb a különbség kezelésileg az OOo/LO és az Office2003 között, mint az Office 2003 és az Office 2010 között. Legalábbis kezelőfelületileg. S inkább ez szokott gond lenni. Megszoknak egy kezelő felületet, s azt keresi utána. De a nagy része kb 1-2 hét alatt megtanulja az újat, ha rá van kényszerítve...
Az aki meg nem ért a számítástechnikához (annyira), annak meg az is gond (sokszor), ha a Firefox ikont megcserélem az Thunderbird ikonjával, mert azt tudja, hogy az elsővel netezik a másodikkal levelezik.
Így azt mondhatom nálunk simán ki lehetne cserélni Open dolgokra az egészet (a szerverünk így is Debian alapú), kb 1-2 hét alatt hozzá szoknának. Aki meg nem, az a mostani WinXP-t sem tudja kezelni.
Én így látom... :)