Szerintem a hír magában pozitív, de az okok nem. Ha az egész úgy lenne megvalósítva, hogy szólnak min. 1-2 évre előre, hogy váltás lesz, és akkor a tanároknak is lenne ideje átállni, az korrekt lenne.
De például: én az ELTE egyik gyakorlógimijébe járok, ahol minden gépen jogtiszta windows fut, az egyetem által biztosítva, eredeti (2003-as) office-al. Az idei informatika OKTV első fordulóját megnézve viszont az a benyomásom, hegy ez nem elég. A feladatok egy részét CSAK az office 2007-es / 2010-es verziójával lehetett megvalósítani, és erről a verseny előtt egy héttel értesültünk. Nosza, office 2010 föltelepít, de gyakorolni nyilván nem tudtunk rajta semmit. Meg én alapból Ubuntun csináltam (volna).
Na a versenyen megláttam a feladatokat, egyből reboot windowsba, és hadd ne mondjam, elég rosszul sikerült, mivel a 2010-es officehoz nem értek. (egyébként van benne néhány jó megvalósítás, de hozzá kell szokni, mielőtt normálisan lehetne használni).
Kérdem én, akkor ezután mi lesz? Olyanok lesznek a feladatok, hogy azt meg lehessen oldani LibreOffice-al IS? Mert kötve hiszem...
És pl. az 50 éves magyartanár, aki életében először 3 éve látott számítógépet, amikor bevezették az e-naplót, az mit fog kezdeni linuxon? Mert ugye, A linux NEM windows.
Mit fognak csinálni a 15 éve működő, iskolaszinten összehangolt szerverekkel, beleértve a nyomtatókat? Felteszem, van olyan iskola, ahol a nyomtatóhoz/szkennerhez nincs normális linuxos támogatás. Infó fakton drivereket fogunk írni?:)
Félreértés ne essék, nem a nyílt/szabad szoftverek ellen beszélek, csak ez már megint egy ilyen "nesze semmi, fogd meg jól" típusú lépés.