Sziasztok!
Win user vagyok, a 3.11-es óta! Sokat olvasgatok linuxról, és egyre jobban érdekel a dolog. Azt mondják(mondjátok) nem emészti fel a rendszert, nem hal meg havonta, tényleg "plug & play", egyszerű a telepítés, és még sok-sok pozitív jellemzés...
Kérlek titeket, általánosságban válaszoljatok az alábbi kérdéseimre, vagy írjatok olyan linkeket, ahol ezek az alapvető dolgok le vannak írva.
Először is, a wine alatt minden win progi/játék működik? Mi a helyzet a vista programokkal? Wine miatt mennyire kell szigorítani a biztonságon?
Mielőtt nekilátnék legyilkolni a rendszerem, tudnom kéne, hogy vannak-e olyan progik, mint pl. valami média konvertáló, tuning/info/biztonsági progik pl.:GDB, HDD tune,everest.
Olvastam azért negatívumokat is:
mint pl. a parancssoros szöszölés... na, hát ez nekem egyáltalán nem hiányzik, a dos-ból még rémlik valami, xp alatt is előfordult, hogy ha nagy volt a baj vissza kellett nyúlni az alapokhoz, de hogy telepítés vagy rendszer beállítás közben átmennyek profi programozó/hacker Neo-ba? Ez mért jó? Vagy ubuntu-nál már nem így van? Sok fórumon olvastam hasonlókat: nem működik a ....? vagy szeretnéd beállítani a ....t? írd be, hogy: ppxpppppppppxxxxxccccccccppppppppppp, utána buntubantu, és megint ppppppppxxxpxxccccccppppppp, és ilyen egyszerű az egész!! Egyszerű????? Ez tényleg az lenne?
Vagy ott vannak a megmagyarázhatatlan kifagyások, kékhalál helyett fehér (itt a fórumban), stb... persze lehet, hogy ez jóval ritkább vagy elhanyagolható a winhez képest, de ezt már csak akkor tudhatom, ha felraktam.
Kérlek titeket, győzzetek meg, hogy tényleg érdemes váltani!