Tisztelt Közösség!
Hosszú folyamat előzte meg azt, hogy billentyűt ragadjak az alant elterülő témában, de úgy gondolom ezt fontos elmondani és előre leszögezem nem szól konkrétan senkinek, nincs apropója, nem akarok megsérteni senkit.
Gondolatébresztőnek szánom.
Több éve, talán egy évtizede használom a linux op. rendszerek különböző manifesztációit, ezt nevezhetjük jellemhibának, vagy talán már nevezhetjük elhivatottságnak az ügy, a szabad szoftverek elterjedésének ügye mellett. Nem vagyok guru és nem vagyok informatikai szakember. Felhasználó vagyok, a felhasználó pedig felhasznál. Internetezik, képeket, videókat néz, szövegszerkeszt, prezentál, cd-dvd-t ír, zenét hallgat és egyéb fura dolgokat művel. Ha olyan bizarr ötlet jut eszébe, amit a gépe nem tud, uccu neki keres és installál egy programot, ami kiszolgálja igényeit, ne adj isten egész op. rendszert is telepít, ha kalandos kedve úgy diktálja.
Azonban néha elakad…..
Lehet, hogy hardverütközés, .iso képhiba, görcsös „exe” fájl keresés a telepítéshez a /dev könyvtárban, vagy csak fordítva erőlteti be a telepítő CD-t a kismeghajtóba.
Ekkor a felvilágosult, internethasználó humanoid felkiált: Sebaj, megkérdezem egy fórumon!
Megtalálja a fórumot, szerencsés esetben a választ is problémájára. Ha nem találja, vagy nem érti, hogy tulajdonképpen megtalálta akkor kérdez.
Azt szeretném, hogy a win induljon először, a linux meg nem
RE: Ez már le van írva, keresd meg.
OK. látom, hogy valami grub szerkesztés, meg sudo gedit…, de milyen menüpont?
RE: terminálba írd be, keresd meg
Beírtam, de nem csinál semmit.
RE mert lehet, hogy nincs gedit programod, nézd meg mid van és azt írd be. Olvass utána!
Azt sem tudtam, hogy mi az a gedit….meg, hogy lenni kéne......, meg hol az a grub vagy mi…ááááádúromle
Tegyük fel a kérdést, ez a reményteljes felhasználó egy sötétlelkű, fejlődésre képtelen egysejtű, vagy csak egy sima -jó, talán lusta és valakinek irritálóan tudatlan- felhasználó, aki annyit várt el az életében először látott linuxtól, hogy ha felteszi megy, ha valami nem tetszik, keres valami beállítások menüt és átállítja.
„A linux felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.”
Ez a vicces mondat és ami mögötte van összefoglalja mindazt, ami a linux elterjedését jelenleg gátolja.
Ha szeretnénk, hogy sokan esélyt adjanak a linuxnak, hogy megmutathassa mennyire rugalmas és kezelhető, és igenis mindent meg lehet vele oldani, amit Redmondban is megoldottak, sőt még többet… Nos, akkor nem szabad megválogatni a „barátokat”, bizony ki kell szolgálni a guruk mellett mindenkit: a műkedvelőket, érdeklődőket, rácsodálkozókat, humán beállítottságúakat, lámákat.
Nem vagyunk egyformák. Legyünk elnézőbbek és türelmesebbek. Örüljünk, ha azok is érdeklődnek a linux iránt, akik nem rajongók, és nem is lesznek guruk. Kezdők akik, ha elvesztik kedvüket, egyszer majd hiányozni fognak a közösségnek.