mate_gaborNos, vegyük sorban a dolgokat.
Először is a saját gépem adatai: Intel B940 (Sandy Bridge) CPU, Intel HD 3000 vga, 4GB memória, 320GB HDD, webkamera, wifi, bluetooth, kártyaolvasó, ELANTECH touchpad, HD/LED kijelző.
4 különböző disztróval próbáltam az energiagazdálkodást beállítani: ArchLinux, Ubuntu/Kubuntu 11.10, Ubuntu/Kubuntu 10.04.4, LMDE.
Tapasztalat: Windows 7 Ultimate = 7 óra készenlét, ArchLinux/KDE = 3,5 óra, Ubuntu/Kubuntu 11.10 = 2 óra 50 perc, Ubuntu/Kubuntu 10.04.4 = 6,5 óra, LMDE = 6,5 óra.
Windows-ban nem kell semmi buhera és ennyi, ArchLinux-ban laptop-mode-tools és acpi párossal, (K)Ubuntu 11.10-ben nem tudtam semmivel sem javítani (ehhez túl ostoba vagyok). Itt megjegyezném, hogy az én processzoromon is lehetett volna tojást főzni és a hűtés nem állt meg soha és nem is lassított még terheletlen állapotban sem! (K)Ubuntu 10.04.4-ben nem kellett semmi buhera, bár az Intel Wireless N-130-as wifimmel nem tudtam mit kezdeni és a HD 3000-es vga-val sem, de legalább jó az akku idő! LMDE-ben semmi buhera, alapból ennyi.
Odáig jutottam a sok kisérletezésben, hogy beleuntam és ráhagytam. Jelenleg Windows 7-et használok, és nagy reménységgel várom a következő LTS-t, hátha abban is olyan tuti lesz az energiagazdálkodás, mint az elődjében. Akkor majd visszatérek rá. Igaz, amióta Arch-ot használok, egy porcikám se kívánja a (K)Ubuntut, de hajlandó lennék erre a kompromisszumra is.
Tudom, hogy ez nem nagy segítség, de ez van, ez történt velem. Igazából várom a nagy gurukat, akik tudnának ezügyben gyakorlatias segítséget nyújtani, de eddig egy sem jelent meg.