[törölve]Nekem sem jó ám mindenre a linux, régóta várok egy Nuendoval egyenértékű zeneszerkesztőt, pontosabban egy olyat, ami azt tudja amennyit a Nuendoból használok. De nemsokára reményeim szerint lesz is alternatíva, az Ardour3 stabil verzió, ha kijön szánok rá időt, bár az első találkozásunk rossz emlékeket hagyott. Nekem pl. minden egyébre jó és működik az Ubuntu. A tesóm laptopján Win7 fut, de agyrémet kapok tőle, pedig XP-n "nevelkedtem", arra is legalább ennyi időt kellene szánnom ahhoz, hogy kényelmesen tudjam használni, mint az Ubira anno, sőt! Meguntam azt, hogy állandóan lefagy a Win, pedig szántam rá súlyos hónapokat talán egy évet is, amíg kisakkoztam, hogy melyik tweak javaslat használ is egyáltalán valamit azon a hardveren. Ha felajánl egy program olyat, hogy "befejezés most", akkor miért nem fejezi most be? Ugye? Az Ubuntunál (de az OSX-nél se) ez sose okozott gondot, volt hogy megfagyott valami béta verziós progi, de befejezte azonnal. Szinte sose fagy meg, relatív gyorsan reagál, ami jó, ha az ember sokat ül gép előtt és használja, gyakorlatilag milliszekundumok is számítanak nálam egy-egy ablak felugrásánál. Valamint sokkal ízlésesebb, mint egy Windows. Megboldogult Steve Jobs mondta egyszer állítólag Bill Gatesről, hogy "nyitottabb arc lenne, ha legalább egyszer tolt volna bélyeget", valószínű ízlésesebb dolgokat kreált volna. Nekem nem mindegy, ha órák hosszat bámulok egy felületet, hogy az hogyan néz ki. Az XP-t le kellett butítanom a sárga földig (kinézetre is), hogy aránylag stabil legyen. Viszont ugynazon a gépen az Ubi 11.10 Gnome-Shellel (olyasmi mint a Unity, csak szebb és nekem kényelmesebb) simán megy. Alig kellett feltelepíteni ezt-azt. Nekem egyből megy a szkennelés, a nyomtatómat is felismeri (a korábbinál verziónál telepíteni kellett, mert későbbi volt a hardver mint a rendszer). Amiket leírtál az mind megy nálam egyből és simán. Amit többen is írtak azt érdemes megfogadni, hogy nézz utána, hogy a hardvered alkalmas-e... Nekem az Ati kártyámat nem szerette a Gnome-shell, de kicseréltem egy ugyanolyan kaliberű nVidiára és azzal hibátlan. Nem írom le, de rengeteg előnye is van annak, hogy nem a titkárnőknek való "next > next > next" telepítési módszerrel kell felrakni dolgokat itt. Amúgy, ha a szoftverközpontban valamire ráklikkelsz, hogy telepítés, akkor a root jelszót megkérdezi és felrakja a programot, nincs "next > next". Egyébként én is zöldfülű vagyok, tavaly évközepe óta használom folyamatosan ezt a rendszert, és ha hiszed, ha nem én sem tökörészni akarok, hanem használni. Olyan rendszer sose lesz, ami a világ összes felhasználójának megfelel egyszerre, de ez rugalmasan személyre szabható, persze a tanulópénz itt az, hogy rengeteget kell újratelepíteni és olvasni, de a közösség tagjai, általában segítenek hamar. Percek alatt kaphatsz a problémádra megoldást, csak jól tedd fel a kérdést. Ha belevágsz, akkor vagy állíts össze egy gyakorló gépet, vagy tanuld meg legelőször, hogy hogy tudsz biztonsági mentést csinálni. Pendrájvról az én gépemre 15-20 perc alatt felmegy a friss rendszer, ha valamit nagyon elrontok akkor újra szoktam rakni, de általában vissza lehet csinálni az elrontott dolgokat, a tanulás gyanánt érdemes is küzdeni egy kicsit. Semmi sincs ingyen, max nem kell érte pénzt fizetni. Sokan úgy érzem háborognak, természetesnek veszik, hogy nekik jár ingyen egy oprendszer és akkor az rendesen működjön is. Az legyen az alap, hogy nem jár és örüljünk, hogy van ilyen lehetőség.