minthakaOké.
http://www.rankings.hu/hu/rankings/operating-systems.html
Ezt szoktam nézegetni, hogy hol tart a Linux elterjedtsége hazánkban.
2007 2012
Linux 0,5 % 0,9%
Mac OS X 0,27% 1,07%
Android - 1,35%
Ezek szerint a Linux 4 év alatt majdnem megkétszerezte a felhasználói táborát. Igaz a 0,5% akár statisztikai hiba is lehetne, és a 0,9% is olyan kicsi, hogy már említésre sem méltó. Ez van.
A Mac OS X ugyanezen idő alatt megháromszorozta a felhasználói táborát és átlépte az 1 %-t.
Az Android meg sehol sem volt még 2007-ben, most meg (a különböző Windows változatokat nem nézve) a 2. legelterjedtebb operációs rendszer. Te azon sírsz, hogy miért nem nyomják jobban a szabad szoftvereket az oktatásban. Nálunk lehet Linuxon érettségizni is, csináltak olyan abev programot, ami linuxon is fut, pedig a Linux hazai elterjedtsége ezt egyáltalán nem indokolja (értsd már csak a 4. legelterjedtebb op.rendszer + 1% alatti az elterjedtsége). Ha ettől többet akarnánk, az olyan lenne, mintha a MDF vagy SZDSZ elkezdene tüntetni a parlament előtt, hogy ők akarnak köztársasági elnököt választani. Nem politizálni akartam, csak ez egy aktuális és jó példa, jól érzékelteti az arányokat.
Más szabad szoftvereket nézünk akkor pl: LibreOffice oktatásának sokkal nagyobb a létjogosultsága.
Tíz éve dolgozom, és még soha nem találkoztam olyan álláshirdetéssel, vagy voltam olyan állásinterjún, ahol Linuxot vagy bármilyen szabad szoftveres ismeretet kértek volna. Hogy őszinte legyek azt sem hiszem, hogy ez a következő 5 évben megváltozna. Megjegyzem MAC-et forgalmazó cégnél viszont már voltam, így el tudom hinni, hogy megelőzte az elterjedtsége a Linuxét. Az oktatásnak meg az életre kell felkészítenie, ha a munkaerő piacra kilépve a Windows, meg az MS Office ismeret a követelmény, akkor azt kell oktatni, legalábbis elsősorban. Azaz ha az álmok helyett a realitásokat nézzük, már nem is olyan rossz a helyzet. Ne érts félre én is azt szeretném, ha nagyobb szerepet kapna, de nem érzem hogy ezt kiérdemelte. Úgyhogy a miniszternő viselkedésén sem csodálkozom. Ha te erre összeesküvés elméleteket akarsz gyártani, mert ettől érzed jobban magad. Az a te bajod. Mennyivel egyszerűbb mindent az MS-re kenni.
A gondom ezzel az, hogy arról akarsz meggyőzni, hogy aki nem használ Linuxot, csak azért nem használ, mert az MS törvénytelen eszközökkel ezt meggátolja.
Ja, csak közben elfelejted, hogy a Linux már több 20 éves, és több mint 10 éve (amióta van internet) ingyenesen letölthető. Azaz bárki, akiben csak egy kicsi informatikai érdeklődés van, az könnyedén találhat olyan internetes vagy nem internetes forrást, ahol hallhat a Linuxról, és mivel az MS (meg a Google) nem blokkolja a linuxos kereséseket, rátalálhat a letöltési helyekre, letöltheti, feltelepítheti, kipróbálhatja. Azaz ha csak az MS tényleg törvénytelen eszközei akadályoznák a Linux terjedését, akkor miért hagyta ki a legnagyobb veszélyforrást? Ennyire ostobák lennének? Igazából nem tudom miről akarsz meggyőzni, de nem győztél meg.
Én azt mondom már vagy 5 éve, hogy az OEM gépek piacára kellene a Linux-al valakinek betörnie, mert aki nem telepített még semmilyen operációs rendszert, az Linuxot sem fog. Szerintem talán ez a legnagyobb gátja a Linux terjedésének. A félelem. A félelem az ismeretlentől. A félelem attól, hogy tönkre megy a gép és elvesznek az adatok. Azért egy op.rendszer telepítés sokkal nagyobb kockázat, mint egy felhasználói programé. Vagyis ez csak a 2. Az első szerintem az érdektelenség. A legtöbb ember nem megismerni akarja a számítógépet, hanem használni. Ez a hozzáállás pedig ellentétes a Linux filozófiájával.
A mostani viszonyokat nézve: (táblagépek, netbookok) a kompakt gépek aránya nő, és azokra még a még nehezebb másik operációs rendszert tenni. Azaz ha valami nem változik a közeljövőben, akkor a Linux elterjedtsége nem nőni fog, hanem csökkenni.