T_chrisSzia. Hát ugye, ami a GoboLinuxot illeti, most is az a véleményem, hogy az ott megvalósított fájlendszer-hierarchia nagyon logikus, szép, áttekinthető, és tulajdonképpen minden disztrónak át kéne térnie arra! Azonban sajnos az a helyzet, hogy azt a disztrót már kábé 4 éve nem fejlesztik, nem jött ki belőle új release, s olyan régi, hogy pld a legújabb Firefoxot sem lehet már telepíteni alá, függőségi problémák miatt. Emiatt kerestem egy másik disztrót. Ez eleinte a PuppyLinux volt, aminek tényleg van számos előnye, de rájöttem, hogy épp az amire a legbüszkébbek, hogy kicsi, az sajnos nem sokat számít, mert sajnos azok a kisméretű alkalmazások amiket pupletekbe belepakolnak, alig alkalmasak komoly munkára. Ha pedig feltelepítem az általam megszokott alkalmazásokat, pld a LibreOffice-ot, gyakorlatilag ezeknek is megnő akkorára a mérete, mint bármi más disztróé. Továbbá a pupletekkel együtt szállított alkalmazásokat alig lehet kitörölni belőlük, ha tehát valami nem kell, csak iszonyatos hekkerkedésekkel lehet megszabadulni a nem kívánt programtól. Csináltam is a WaryPuppyból egy saját pupletet, a GoboPuppyt, amiben megvalósítottam a gobolinuxos fájlrendszer-hierarchiát, s azt, hogy telepíteni lehessen alá a gobolinuxos bináris csomagokat. Ezt a GoboPuppyt fel is vették a fiúk a puplet-gyűjteményükbe. De sajnos a Puppynál az úgy van, hogy csak egy felhasználó van, a root, s ez nekem nem tetszett, emiatt, meg hogy megismerjek más disztrókat, elkezdtem foglalkozni az Archhal. Egész jó kis rendszert hoztam össze belőle az asztali gépmre, máig az van rajta. Hanem időközben az történt, hogy ki kellett utaznom külföldre, s ennek örömére beszereztem egy laptopot, hogy majd vele az interneten át tartsam a kapcsolatot a családdal. A laptop aznap érkezett meg hozzám amikor utaznom kellett, délután 3 órakor, a vonatom meg indult este 11-kor. Nem nagyon volt tehát idő elmélyült rendszertelepítgetésekre... Szerencsére nem Windows volt rajta, hanem Ubuntu. Én meg számot vetettem vele, hogy azt hallottam, laptopokra nem egyszerű linuxot telepíteni, ebben nincs is gyakorlatom, időm is kevés van, így meghagytam rajta az ubit, annál is inkább, mert igazán remekül lekezeli a hardvert, semmi panaszom nem lehet rá. Így lettem én váratlanul ubuntu felhasználó itt külföldön.