neoxxx Sziasztok! Van egy belső szerverem, rajta 11.10-es Ubival. Egy eléggé érdekes dolgot tapasztaltam: ha hozzáadok egy csoportot a sudoers fájlhoz így: %adm ALL=(ALL) ALL akkor minden felhasználó jogosult lesz a sudo használatára, pedig az adm csoportban csakis egy felhasználó van. Meg kéne oldanom valahogy, hogy a sudoers fájl csoportokat is elfogadjon, ne csak külön felhasználókat. Segítséget előre is köszönöm! :-)
berciXcore Pedig elvileg ez a helyes. Csoportok neve előtt a % jel van. Az a sok ALL pedig azt jelenti ebben a formában, hogy az adm csoport tagjai bármilyen parancsot futtathatnak, bármelyik hoston, bármelyik userként.
berciXcore neoxxxEz jó kérdés. Az adm csoportnak biztosan kell sudo jogosultság? Akik oda tartoznak, azoknak annyi az extrája, hogy tudják olvasni a logokat, valamint használhatnak xconsole-t, gondolom sudo nélkül is.
neoxxx maatHa én azt tudnám. Észrevettem, hogy minden felhasználónak van sudoer joga, kivettem a csoportokat, hirtelen egyiknek se lett. Beleírtam aztán a saját felhasználómat, úgy már volt csak nekem sudoer jogom, másnak nem. Lehet, hogy ez egy bug.