Linuxot a Kubuntu 10.04 megjelenése óta használok és elégedett vagyok vele. Eddig minden problémát megoldottam, ha nem is azonnal, de némi guglizás után. Eddig csak azért volt a gépen 11.04 -es kubi, mert a 10.04 alatt meggyűlt a bajom a Lenovo G570-es laptoppal. (intel hang és video vezérlőt nem ismerte fel és az usbmodem is egy rettentő hosszú több éjszakás szenvedés árán volt hajlandó életre kelni.) Most, hogy megjelent a Kubuntu 12.04 ezt telepítettem fel. Telepítés után egy kicsit lassan indult a 12.04- de azóta megbarátkozott a lapossal, amire feltettem. Az új külcsínből csak a telepítés elején láttam valamit még live módban, viszont telepítés után rögötön meggyült a bajom a pulseaudio-val ezért attól már meg is szabadítottam a rendszert, minekutána az amarok is kidőlt.(a régebbi amaroknál ilyen probléma nem jelentkezett 11.04 alatt, ha most elindítom akkor 10 másodperces lejátszás után kilép.) Az usb-modemet sajnos nem ismeri fel a precise bár ez még változhat, viszont ezzel már a 10.04 alatt is találkoztam, így nem volt nehéz életre kelteni. (10.04 után a 11.04-et telepítettem fel és felismerte az usbmodemet mitöbb csak a hálózatra kellett bejelentkezni) Bár 10.04 alatt még a cd-módból sem váltotta át a modemet, de 12.04 alatt megteszi csak nem ismeri fel és nem jelenik meg a hálóztok között, ezért az alábbiakat alkalmaztam:
lsusb megkerestem a modemet, ami az én esetembem 1c9e:9605.
majd sudo modprobe usbserial vendor=0x1c9e product=0x9605
jelszo
lsmod | grep usbserial
ls /dev/ | grep ttyUSB3
nmcli -p /dev -itt látszik, hogy az usbmodem kész csak nincs a hálózatra bejelntkezve, bejelentkezés után az összes eddig általam használt programot pik-pak fel tudtam tenni mivel lett internet is (sudo apt-get install devede gimp kubuntu-restricted-extras digikam skype krusader firefox qbittorrent vlc).
Most kíváncsian várom a frissítéseket, háta megjavul az amarok bug, addig is találtam hasonlót (Minirok) és már zene is van. A többi részletet pedig majd apránként megismerem.