richi105Köszönöm szépen meg fogom próbálni, de bevallom nekem az ubuntuval sántít valami, az nem akarja látni illetve helyesen kezelni a dolgokat, még root alatt sem, holott évek óta ezt használom mert egyszerűnek tartom a kezelését és az új csomagok telepítését. De nem azért mert ez a legjobb disztribúció hiszen nem is egy stabilabb van nála, amit nem frissítenek új ötletekkel fél évente, hanem a stabilitásra törekednek... de én azért szeretem, mert egyszerű. Például a csomagkezelője kevesebbszer reklamál, mint az rpm féle megoldás, és az előregyártott deb csomagokat is egyszerűbb belerakni (akár külső forrásból is) mint egyéb más esetben. (és titkon abban is reménykedem, hogy a Canonical eredményeket ér el lobbyzás téren és ha hardver támogatásről van szó akkor a hardvergyártők megküldik a fejlesztőknek a paramétereket).
Na de maradjunk a tényeknél.
Kipróbáltam a parted magicot. http://partedmagic.com/doku.php?id=pxe
Ez egy cdre (USB-re) kiírható mentő progi ami nagyon sok mindent foglal magába a fent említett testdisket is. Bootoláskor nagyon sok opció van benne, mint forced laptop, VGA, stb. ha netán nem munkaállomást használunk mint én most vagy a grafikus kártya tipusa nem támogatott de viszi az alap 1024x768 beállításokkal. Linux alapokon nyugszik, bár a distrowatch szerint saját fejlesztés, és emiatt független. 36megabájtot másol be a memóriába, és utána le is lehet venni az usbről, ha kevés lenne a laptop usb bemenete. Még az emelfm2 fájlkezelője is látja az "üres" mappában a dolgokat anélkül, hogy a testdiskel kellene valamit tennem. Például újra kiiratni a sérült partíciós táblát. Még másolni is tudja, ha történetesen lenne hova. Jobb híján ez is elég lenne. Sajnos az ubuntuhoz képest van egy komoly eltérés. Mindent root jogokkal kezel. Ennek az egyik hátránya, hogy ha ki is írtam valahova, akkor is normál userként nincs írási alkalmankén olvasási jogom sem. A fájl nem sérült csak egy hatalmas X van a mappa tetején és azt írja "olvashatatlan". Persze ez azonnal megoldódik ha rootként lépek be és eltűnik az x olvasható és írható a file. Valami akkor is sántít az Ubuval. Root jogokkal akár a fő mappára kattintok, akár a külső usb meghajtóra, nem tudom csoportosan kiadni a parancsot, hogy az összes almappa és annak tartalma normal user jogokkal legyen. Bár van egy ilyen gomb amit megnyomva úgytűnik tesz valamit a rendszer, és a meghajtó is felvillan egyet, de belelépve a mappába és lekérdezve egy egy fájl statisztikai adatait, azt látom minden maradt a régi. Minden jog csak root privilégiumokkal futhat.
Ebben csak az a bosszantó, hogy még ha leredukálom 1 Tera mennyiségre is a menteni kívánt adatot, akkor sincs kedvem egyenként kattintgatni a fájlokra, és átállítgatni a root jogokat.
-Maradva ennél a témakörnél, felmerül egy további kérdés is. Mivel ez a mappa épp történetesen a Videók mappa volt, és nem is egy multimediaplayer (hardver mint a dreambox, vagy a poppcorn) olvassa az ext3 vinyókat, és akár az mkv konténert, vagy a H-264 tartalmú fájlokat is, egy ilyen másolásnál kell e speciális partíciós tábla mint az xboxnál vagy a ps3nál vagy elég a szabvány msdos szerinti meghajtó formázása, és aztán egy ext3 kiterjesztés Valamint a benne levő fájlok hogyan lehetnek alap jogokkal root nélkül?
Mert kétlem (bár még nem próbáltam), hogy egy ilyen hardver amelyen valamiféle Linux alapok futnak automatikusan olvasná (hacsak nem ugyanúgy mint a parted magic az is root jogokkal indít).
-A jogok szabadra állításánál van olyan általános szisztéma ami nem név specifikus mint az én gépem neve, hanem "no user" vagy "free" vagy ilyesmi amit egy MultiMedia harvder biztosan olvas, megoszt, adott esetben ír, vagy kezeli a dlna-t?
Tehát mint fentebb említettem, ha már másolok akkor ez a program gyűjtemény is elég lenne, mert a legtöbb beleintegrált program tud backupot csinálni, és mint mondtam az emelfm is látja alapból, de ez a dolog azt feltételezi, hogy minden ott van sértetlenül, csak az inode sérült, és elég lenne csak visszaállítani a helyes sorrendet ahogy én gondoltam, és máris minden ugyanott lenne ahol volt... de majd megírom mi lett.
Köszönöm az eddigi segítséget is, és ajánlom mindenkinek a parted magicot, windows mentésre is alkalmas, és ami a legjobb, a gparted aktuálisan stabil legfrissebb kiadása fut benne, tehát már akár BTRFS Reiser4 vagy egyéb korábban kevésbé támogatott szisztémát is kezel...
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Kiegészítés: Megoldottam a feladatot. A most ajánlott dolgok nem fognak mindenkinél, és minden esetben funkcionálni de leírom hogyan csináltam.
A hiba az inodban volt, hiszen a fagyás pillanatában nem lett felírva mi - hol van, és egy komplett fastruktúra a benne levő összes mappával, és adatokkal láthatatlanná vált. Írtam is, hogy a Partedmagic mentő linux disztribúciót javasoltam azoknak is akik ugyanilyen zsákutcába futnak. Nekem ez segített megmenteni az adatokat. Azt nem tudom, hogy amikor egy parted magic cédéről bootolok, akkor az hogyan olvassa a merevlemez inod-ját, de az biztos hogy másképp mint egy átlag linux vagy mint ahogyan az ubuntu. Mint mondtam is nem lett törölve semmi, tehát az adatok mind ott vannak - voltak. Ezért láthatta is a parted magic, hogy a mappában benne volt minden. Csak a mappa tartalmának mozgatásakor írta ki 3 esetben, hogy I/O probléma van ami logikus is, mert ha az inod sérült, akkor ha raw módban olvassa az adatokat lesz olyan szektor ami olvashatatlan, vagy értelmezhetetlen a számára. (zárójelben jegyzem meg azt is, ha egy lemez bad sectoros akkor is I/O probléma van, de az én lemezem nem csak garanciás, és keveset használt, de a lefuttatott tesztek szerint nem bad sectoros).
Mivel a merevlemezemen volt elég hely, ami nem volt még használva, csak nyitottam egy másik új mappát, és így a mappa tartalmát egy az egyben átmozgattam. Ez ugye logikusan fizikailag nem mozgat semmit, mert minek is kellene még egyszer felírni azt a merevlemezre ami már ott van, ehelyett csak megírta a bejegyzést, ami korábban elmaradt a lefagyás miatt. Bár az inode nem lett teljesen kijavítva ezzel a megoldással, de az összes amit elvesztettem I/O hiba miatt, az 3 mappa azaz 28KB tartalom. Minden más olvasható volt.
Az I/O hibás és már üres mappákat az Ubuntu nem tudta törölni, még root jogokkal sem, de a parted magic igen.
Normál esetben ugyanilyen helyzetben, én sem tehettem volna mást, mint egy másik merevlemezre másolatot készíteni, és újra visszaírni azután hogy töröltem a régit...
Zárszónak azt javaslom, ha törölt adatot, vagy formatált lemezt kellene visszaállítani, akkor tényleg a mentő programok mint a testdisk és társai a helyes megoldás, de ha van hely a gépen egy nem törölt, de nem látható tartalom átmozgatására, és ezt a nem látható tartalmat egy másik rendszer, mint amilyen a parted magic, is képes mozgatni, akkor elég az is.