KimariteFolytatom itt, már nem tudom odalinkelni, hogy honnan :)
Köszi mindenkinek a segítséget. Eljutottam odáig, hogy teljesen át akarok térni winről. Tulajdonképpen már meg is tettem. Ezzel a MATE felülettel egy álom dolgozni :) és amennyi szívást okozott kezdetben a Linux, most már annyi mindent visszaadott ami a winben gyötrelem. Csak rögtön az az apróság, hogy ha egy ablakból nyílik egy másik, akkor winben nem lehet a főablakot odébb tenni, amíg be nem zárom, ami belőle nyílt. És ez nap-mint nap felesleges műveletekre kényszerített. És milyen gyors és stabil itt minden és hogy olyan műveletek alatt is lehet dolgozni, aminél a winbe kizárt (pl rendszervisszaállítás), hát, nem találok szavakat :) És tudom, ez még csak a jéghegy csúcsa.
Még ilyen apró kérdéseim lennének, hogy a VLC nem látja az NTFS meghajtóimat, amíg fel nem csatolom őket. Azt látom, hogy nem a Linux filekezelőjét használja, de Unity alatt látta és rákattintáskor felcsatolta. Ez a desktop manager nyűgje lehet?
A Chromeban nincs java. OpenJDK 6 van fent + IcedTea plugin
Volt még két dolog, de az előző írása közben eszembe jutott egy ötlet és bevált :)
Meg annyi kérdésem van még: többen (bár lehet, hogy csak egyvalaki) mondtátok, hogy ne vegyek fel külső tárolót, legalábbis eleinte. Miért? Melyik módszer jobb, tárolóból telepíteni, vagy letölteni a filet és installálni?
Nagyjából tisztában vagyok a tárolósdi elvével, iphonon a Cydia használja, de ott ugye nincs más lehetőség. Illetve lehet manuálisan .deb csomagokat installálni és eltávolítani PC-n keresztül, de az az alternatív, végső megoldás és csak akkor használjuk, ha valami miatt automatikusan nem megy fel valami, vagy egy csomag meghibásodik és használhatatlan lesz tőle az eszköz. Én még soha nem is csináltam, nem is tudom, hogy fognék neki :)
Linuxon is úgy van, hogy ha felveszem a tárolót, telepítek belőle valamit, akkor utána kitörölhetem a forráslistából, ha nem akarok frissítést onnan, de amit feltettem, megmarad?
Pc-n én a letöltés telepítés híve vagyok. Lehet, hogy ez windows berögződés (is), de inkább az offline dolgokban bízom. Nem szeretem a drop boxot, a különféle felhő alapú tárolókat. Bár iphoneon használom a felhőt, de csak a rendszer backupjának. Személyes adatokat sosem tennék bele. Jobban szeretem, ha minden helyben van. Win alatt is én offline elrakom a programok telepítőit. Mondjuk annak az is oka, hogy az újabb mindig rosszabb és bizonyos szoftverekből őskövületeket használok, amik a neten már nem léteznek.
És már csak egy csomagot nem találok a nyomtató telepítőjéhez. GCC (GNU C or C++ Compiler) feltettem minden ilyesmit, de nem vált be. Igazából a nyomtató működik, de szükségem van a segédprogramra egy-két funkcióhoz.
Amennyire lehet testre szabtam a rendszert és minden működik, ami jelenleg kell. Még biztos kérdezek, aztán eljön majd az az idő, amikor én válaszolok :)