HtibiMég addig nem jutottam el, hogy elolvassam. Először kicsit bele akartam rázódni a gyalog telepítésbe, de képtelenség. Linuxxal dolgozni olyan, mint vakon, elérzéstelenített kézzel gombot felvarrni. Leutánzod, amit megmutatnak, de vagy sikerül, vagy nem és még leellenőrizni sem tudom :)
Most elolvastam a cikket és feltettem azt a 6-os javat, amit ír, de az nvidia driverrel nettó 5 órája szívok. Az a baj, hogy elolvasom a leírásokat, értem is őket, de soha nem az történik nálam, aminek a leírás szerint kellene.
Kezdem a cikkben leírt video driver telepítési móddal.
Azt írja, hogy nyissam meg a Dash Home-ot és a Ceruza/Toll/Vonalzó ikon alatt (leírja a pontos helyét) keressem meg az Additional Drivers-t.
Rákattintok, bejön egy folyamatjelző, keres és a végén kiirja, hogy: Ezen a rendszeren nincsenek használatban zárt illesztőprogramok. (Hát de azért kattintottam ide, hogy legyenek, nem?)
Mindezek előtt letöltöttem a megfelelő nvidia drivert. .run kiterjesztést kaptam, megörültem. Túl korán. Itt az oldalon találtam ehhez leírást.
1. Keresse meg a .run fájlt a Fájlböngészőben
2. Kattintson a fájlra jobb egérgombbal és válassza a Tulajdonságok menüpontot
3. A Jogosultságok fül alatt győződjön meg róla, hogy a Fájl végrehajtásának engedélyezése programként jelölőnégyzet be van jelölve, majd nyomja meg a Bezárás gombot
4. Kattintson duplán a .run fájlra és válassza a Futtatás terminálban lehetőséget a telepítő futtatásához.
5. Egy terminálablak fog megjelenni. Kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat a program telepítéséhez.
a Csoport sudo-n volt, úgy hagytam, mert arra következtette, hogy így root jogosultsággal fogja futtatni, de lehet, hogy tévedek.
A terminál kidobta nekem, hogy ez a csomag csak root jogosultsággal futtatható.
Jó. A leírásból átkattintottam a haladó csomagkezelésre. Az nem volt odaírva, hogy milyen csomagokat lehet így telepíteni, gondoltam akkor bármilyet.
Terminálba beírtam: sudo apt-get install NVIDIA-Linux-x86-295.59.run
Bekérte a jelszót, beírtam, majd ezt dobta:
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa felépítése
Állapotinformációk olvasása... Kész
E: Ez a csomag nem található: NIVIDIA*.run
E: Nem található csomag a(z) "NVIDIA*.run" reguláris kifejezéssel
Megpróbáltam root lenni a sudo su paranccsal, de az sem segít. Vagyis az lettem (gondolom a # jelzi, hogy root vagyok), de nem tudok többet tenni úgy sem.
Tönkre vagyok az egésztől :)
Egyébként megpróbáltam futtatni a MC-t, hátha. Ha bepipálom a jogosultságoknál, hogy programként futtassa, akkor is az archívumkezelőt hozza be.
Így elindul java -jar Minecraft.jar
Aztán összeomlik Could not init GLX a fő hibaüzenet, aztán ezt részletezi.
Most letöltöttem a synaptic csomagkezelőt, aszerint van telepítve nvidia driver. 295.40-es 295.59-es a legújabb.