Nagyon szépen köszönöm a bölcs emberek javaslatait, most már lesz miből válogatnom, lesz mit próbálgatnom...
Az az igazság, hogy ez a számítógép, tudom, nagyon gyenge, de már annyi mindent átélem vele, hogy a szívemhez nőtt :D!
Ha lesz is új gépem valamikor valószínűnek tartom, hogy ezt a konfigot is meghagyom, és használni fogom tovább, valamire csak jó lesz!
Kezdeném azzal, hogy az alapgép, úgy 8 éve került hozzám. Volt benne egy 8x-os CD-ROM meghajtó, 128 mb SDRAM, egy 21 GB-os winchester, 8 MB-os Matrox Millenium G200-as videókártya, egy ISA-s Terratec Soundsystem Base 1-es hangkártya (amit a mai napig használok, mivel erősítős hangfalszett hílyán, hatalmas hangerőt biztosít, a mai PCI-os csodákhoz képest!!!), 150 Wattos AT-s táp (az, amelyik nem kapcsol ki magától :))! Ja és Win98!
Már az elején elromlott a 8x-os CD-ROM, így még akkoriban vettem hozzá, egy "vadiúj" 52X-es LG CD-ROM meghajtót. Akkoriban még a CD-író sem volt divatban!
Aztán egy két évre rá, nem is tudom pontosan, meglett a CD-író. Nagyon lefagyós volt a gép, kb. 10-15 percenként felmondta a szolgálatot, így a "Blue Screen of Death" nagyon "jó haverom" lett!
Nem értettem még semmit a gépekhez, így nagyon sokáig nem tudtam, mi okozza a fagyásokat! Idővel az XP-is rákerült, de a fagyások ott is folytatódtak. Akkoriban még FAT16 és FAT32 particiókkal dolgoztam, mivel az XP mellett fent volt a 98 is és az nem állt szoros barátságban az NTFS-sel! Nagyon kevéske volt már az a 128 SDRAM, így kibővítettem 256 MB-ra! Nem sok, de érzehetően gyorsabb lett!
Időközben beszereztem hozzá USB-portot is, mert alapból nem volt az alaplapba integrálva. A memória tovább bővült 640 MB-ra.
A videókártya először a régi 8MB-os Matroxot felváltva egy 32 Mb-os Ati Rage 128 lett, majd nem régiben, hozzájutottam egy 64Mb-os Nvidia Geforce 2 MX 400-ashoz! Került bele egy 30 GB-os vinyó a 21-es helyére, azért a helyére, mert cseréltem. Került bele PCI-os 5.1 es hangkártya is, de megtartottam a régi ISA-st, mert már említettem, hogy sokkal nagyobb teljesítményt ad le. A táp is cserélve lett. A régi AT-s 150 Wattos helyére, egy 350 Wattos ATX-es táp került. Persze a 98 tól már rég megszabadultam és már NTFS-en dorombol az XP. A WindowsXP-t is cseréltem egy un. ByteXP-re (nem reklám!). Nem vagyok benne biztos, de az NTFS-re való áttérés óta megszűntek a lefagyások. Nem biztos hogy emiatt, de mivel hét évig szenvedtem a lefagyásoktól, nem igen kerestem az okát, hogy abbamaradtak :) .
Történtek még kisebb átalakítások, pl. kivágtam a gépház oldalát flex-xel, egy hűtőventillátornak :), meg kicseréltem a gyári LED-eket, de ezek kisebb "tuning"-ok.
Mindezeket csak azért írtam le, hogy ne nézzetek hülyének, amiért nem szabadulok meg ettől a géptől, hiszen már sokmindenen mentem vele keresztül, és talán emiatt kezdtem érteni a számítógépet kívül-belül alaposan.
Mivel a 98 és az XP már a könyökömön jön ki, ezért ismerkedek, most valami nagyobb kihívással, és szeretném teljesen kiismerni a Linux világát!
Ha van még javaslat a témával kapcsolatban, vagy bármit hozzáfűznétek ahhoz amit leírtam, kérlek benneteket, tegyétek meg!
Üdv: Matheus