KimariteAkkor ennyiben különbözik a Xfce-es Ubuntu, vagy a Xubuntu a Debian +Xfce-től. Az ubuntus változatban ugyanis egy Xscreensaver nevű progi bonyolítja le a sleepből, képernyőkímélőből való visszatérést, azaz a szokásos ablakbeállítással nem állítható, és tényleg ultra primitív a kinézete:
http://www.bstegmaier.de/wiki/images/Xscreensaver.png
Nem Gnome-os. A Gnome-é egyszerű ugyan, de nem primitív.
Ráadásul ha sleepbe teszem a gépet, legközelebb nem elég felnyitnom a noti fedelét, mint a Gnome-nál tettem, hanem még meg is kell nyomnom valamit, hogy feljöjjön a jelszókérő ablak, ugyanis sleep üzemmódban automatikusan bekapcsolja a képernyőkímélőt. :-/ Ha viszont leszedem az Xscreensaver-t, akkor nem csak screen saver nincs, de sleepből azonnal a rendszerbe lép vissza, ami így nem biztonságos.
Ha Debianon úgy működik a sleep Xfce-en, hogy felébresztve a gépet rögtön ott a jelszókérő ablak és az úgy néz ki, mint a régi Gnome-nál, akkor valamit alkottak Debianék, ami nem az Xfce sajátja.
A fekete háttér abszolút nem zavar, sőt én képernyőkímélőnek és asztali háttérnek is fekete hátteret és blank screent használok minden oprendszeren. A mátrixos screen saver volt az utolsó képernyő kímélő, amit használtam. Az pedig már igen régen volt. :)