Nos olvastam pár hozzászólást de nem mindet.
Az, hogy a CPU vagy a RAM lábakat megtisztítod annak ebben az esetben semmi értelme, mivel ha ezek kontakt hibásak akkor nem megy a gép vagy Live be sem tölt.
Az, hogy cserélj alaplap elemet annak sincs értelme, mert a nélkül is megy csak mindig elveszíti az egyéni beállítást és egyben az időt is, de ha (asztali) ki van kapcsolva de a hálózati dugó be van dugva akkor meg marad a beállítás.
A kábel tisztításnak van értelme meg a cserének is lenne.
Nos, ha a bios nem ismeri fel vagy nem rendesen ahogy te írtad akkor az biztos, hogy a winyó hibája és nem másé abban az esetben, ha még kattog is!
Nekem is kattogott már néhány winyóm! Én eddig szó szerint mindenkinek meg tudtam csinálni a gépét szoft és hardveresen csak magamnak nem! Nekem mindig cserés dolgaim vannak. :)
Winyó szakértő vagyok a halálozási esetek terén eddig még mindegyik megalt. =)
Az, hogy kattog az azt jelenti, hogy a fej megakadt. Ez hülyén fog hangzani de, ha rázogatot üzem közben akkor elmehet a megakadt részről és egy darabig működhet de értelme sajnos nincs, mert hamar vissza állhat a "kattogós" állapotába.
Azt írtad, hogy ne mondjam azt, hogy dobd a kukába vagy az újra felhasználóba. Akkor azt mondom, hogy szedd szét a burkolat és a fejmozgató szerkezet egy része alu azt add oda egy színesfém gyűtjőnek vagy add le a helyi telepen és kapsz egy 150 - 200 forintot jobb esetben. :)
A fejet meg két mágnes zárja össze és elektromos idukció hatására mozog. Tehát van 2 darab méretéhez képest erős mágnesed is ebből csinálhasz szúnyoghálóra mágnest. :D Én is ezt csináltam belőle. Mit ne mondjak elég fasza.
A maradék pénzt told ki és végy egy másikat. =) Nincs más lehetőség.
Vagy, ha helyre rázogattad akkor bedobsz egy DOS-os boot lemezt elsőnek beírod "fdisk" törlöd a partíciókat. Restart. Újra fdisk. Egybe betolsz egy FAT 32-es partíciót.Restart. Aztán beírod, hogy Format C: . Na ez azért jó, mert ez rendkívül alapos igaz lassú is nagyon de nem baj az a jó! Abban az esetben, ha talál badsectort akkor ki fogja írni minden egyes rossz szektor esetében, hogy a partició hány %-ánál található a Cylinder számot és a szektor számás is. Gondolom sokat ki fog írni és ezt végig nézed és látni fogod, hol a gond. Abban az esetben, ha találtál rajta egyben ép 5-10-15 gigát akkor már nyerő helyzetben vagy.
Hogy is fog ez kinézni?!
Format 32% (ekkor elkezd pl. kattogni de ez a jó benne, hogy Ő nem hadja abba)
32% 64 Cylinder 63545 sector (ez lesz alatta vagy valami ilyesféle és várni kell addig ameddig kattog vagy nem folytattja)
Ki fogja írni még párszor alá, hogy pl.:
32% 64 Cylinder 63546 sector
32% 64 cylinder 63547 sector stb.
De látni fogod, hogy lesz olyan rész, hogy nem próbál javítani mondjuk 45% és 68%- között és ez lenne az egybefüggő normális rész. Na ekkor már tudod, hogy Live cd-vel be bootolsz kiválasztod a Gparted-et. és a lemez 45% és 68% közötti részét használatba veszed átpartícionálod megadod az EXT4-et vagy amit akarsz és be állítod, hogy ez a rész legyen a boot.
Újra indítod és telepíthetsz. Majd várod mikor kattog újra! Mivel hiába a jó részt használod akkor is ritkábban átmegy a rossz szektorok feltt és megakadhat rajta a fej ekkor újra rázogatsz és használod.
Az a fő gond, hogy a bad sectoros winyó sebessége romlik és a rossz szektorok száma idővel egyre csak nőni fog.
Azt mondom próbáld ki de, ha szívat akkor csere.
Na pá. :)