Szia!
Én elég sok disztrot kipróbáltam : SUSE, Debian, Lunar Linux, Fedora, Ubuntu, Clark Connect (anno) ....
Az én tapasztalatom az hogy amit figyelembe kell venned azok a következők:
-Mire akarom használni a linuxomat?
-Milyen programok kellenek?
-Milyen gyakran kellenek frissitések?
-Milyen csomag kezelőt akarok használni?
-Mik azok a csomagok programok amik kellenek?
-Mi az hogy stabill? Melyik egysége? "Böngésző, Kijövő frissítések, Leírások, Közösség mennyire segítőkész, Kernel, Driverek, és még sok minden"
-Milyen gépem van?
És még sok minden felmerülhet. És még az is a Windows-os programok játékaim menyire futnak el emulációval vagy esetleg más módszerrel.
Az én meglátásom:
Az ubuntu mint linux core nagyon jó, mert: (Core ez esetben a inden mentes alternate install ahol a terminál a kernel és csak alap dolgok vannak semmi extra ki indulási pont)
-Kernel friss és ha kell megeszi az újraforgatott legújabb verziókat is ez pozitívum pl fedorához képest
-VGA Driver telepítés anno a SUSE SAX2 volt az ami nagyn tetszett mára a jockey ill yockey-gtk az ami rendkívül jó. Tegyük hozzá a DKMS sokban hozzá járul.
-Asztali környezetek széles skálája és itt nem csak a legnépszerűbb "GNOME vs KDE"-re gondolok hanem:
ICEVM , MATE , Unity , XFCE4. Ebből is lehet válogatni.
-A ppa amit igen is fenntartással kell kezelni de nagyban segíthet sok helyzetben. Igen itt neked kel tudni mi kell és hogy utána nézz megbízható-e . pl.: JAVA, CDEMU, GIMP, VGA Driver, és sok más.
Ha ezekre a kérdésekre megvannak a válaszok akkor jöhet a választás. És ez után is nem másnak kell megmondani neked mi a jó hanem hogy neked megfelel e minden. Mert mindig lesznek vallási viták mint amibe még én is bele esek hogy melyik a jobb... Gyakorlatilag mindegy mert neked kell használni és nem másnak.
Én sok szerencsét kívánok neked a Linux világhoz! Remélem sok örömöd lesz benne akár melyik disztro mellett döntesz!