Sziasztok!
Az alábbi problémával fordulnék hozzátok:
Van egy kis Ubuntu (11.04) szerverem, amit belső weblap fejlesztő szervernek használok. Pár napja módosítanom kellett a root jelszót és nem tudom , hogy hogyan , de mára teljesen kiment a fejemből. Tudom borzasztó de sajnos már nem tudok mit tenni.
Már több napja próbálom módosítani a fórumokban található leírások alapján de eddig semmi nem sikerült.
Az első próbálkozás a helyreállító módban történő módosítás... Itt sajnos az első dolog amit kér:
Give password for maintance or press CTRL+D to continue. Mivel a jelszót nem tudom így gondolom itt már meg is vagyok lőve.
A másik amit kipróbáltam , hogy indítok egy LIVE CD-t belépek TRY módba és ott mount paranccsal betöltöm a meghajtót. Amikor kiadtam a mount /dev/sda1 /mnt parancsot, akkor nekem csak a grub fájlokat töltötte be.
Akkor megnéztem fdisk -l parancsal a fájlrendszert ami az alábbi dolgokat adta vissza:
sda1 - Linux --- kb 2GB
sda2 Extended --- kb 900GB
nekem szerintem minden adat az sda2-n van... de azt ugye nem tudom mountolni.
Mit lehet ilyenkor tenni?
El lehet kerülni az újratelepítést valahogy?
Ha újra kell telepíteni akkor van valami egyszerű módja, vagy mindent újra fel kell telepíteni és konfigolni.
Az nem tudom segít-e esetleg, hogy van egy olyan user amivel be tudok lépni, de azzal nem lehet sudo-ni.
Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket.
Gergő