torosÉn magam is informatika tanár vagyok és természetesen tartanom kell magam a tanmenethez. Viszont azoknál a témáknál - pl. operációs rendszerek -, ahol lehet, ott igen aktívan nyomom a linuxos alapokat. Legalább ismerjék. A lehetőségeim órai keretek között max. odáig jutnak, hogy bemutatok egy videót az ubuntu működéséről. Jobb esetben bevittem például a negyedikesekhez - általános suliban már ők is tanulnak infót - notebookom és 2-3 fős csoportokban 5-10 percben egy kis ízelítőt mutattam be. Nem nagy valami, csak megmutatom azokat a programokat, amiket ők is használnak windowson. Hogy lássák mennyire tökéletes alternatíva winnel szemben (firefox, oo, pidgin, skype, xmms, vlc, mplayer).
Megmutattam nekik, hogy nautilusban is hasonlóan lehet elérni a mappákat, fájlokat. Persze náluk még a lefontosabb a háttérkép megváltoztatása:) A többségének kifejezetten tetszett a bemutató.
És bizony nem hülyék 10 éves koruk ellenére sem. Azonnal felmérték, hogy ez tök jó, használható, jól néz ki és ingyenes. Ezek után ők maguk kérdezték, hogy akkor miért nem ezt használják az emberek:)
Lányok, fiúk vegyesen kérdezték többien is utána, hogy ezt ők is feltelepíthetnék otthon? Mondom egy kis szülői felügyelettel - partícionálás - már akár ti is simán felteszitek a gépre. Az egyik kisrác kapott is utána tőlem egy 7.10-et és elvileg most a hétvégén próbálja feltenni a gépére.
A rendszergazda sráccal pedig tervezzük már kb. 1 éve, hogy feltelepítjük az infóterem gépire is. Évvégén fogunk csak odaáig eljutni, de akkor biztosan. Szóval már előre feljelentem magam - bár ez nem az a topic - hogy a bajai EJF Gyakorló Általános Iskolájának infótermében - 15 pc - is fognak ubuntuk (8.04 addigra) futni.
bocs a bőbeszédért...