Nekem is volt Linux-os tanárom gimi-ben (Tux-os póló, meg minden, nagyon értett hozzá), de szerencsére sosem erőltette a dolgot, mert biztos nagy bukta lett volna a próbálkozásból, nem lett volna túl népszerű a dolog (akkoriban engem sem túlzottan érdekelt a Linux, maximum telepítési próbálkozásig jutottam minden évben). De ez már közel 7 éve volt (akkor érettségiztem).
A tanárképzésben hatalmas lyukak vannak, de nem csak a számtech-nél, de pl. angolban is (számomra ez a kettő kéz a kézben járt az utóbbi majd 15 évben). A tanárok tanárai is ósdi módszerek alapján tanítanak, egyszerűen nem képesek újjítani.
Persze lehetetlenség mindenből naprakész lenni, de az iskolákban sem tanítanak egetrengetően bonyolult dolgokat (szövegszerkesztés, táblázatkezelés, khm. akarom mondani Word és Excel, meg internet és ennyi.), a baj sok helyen az alapok hiányával van.
És, hogy legyen egy újabb pozitív példa: http://tinyurl.com/44ftzq (hup-on még nem láttam, így ez angol link, ill. az eredeti francia)
Egy svájci kerületben 9000 gépet cserélnek le Win-ről Ubuntu-ra. Persze nem egyik napról a másikra érték el ezt a csodát, hanem egy darabig mindkét rendszer rajta volt a gépeken.
Szerintem egy bizonyos szint után egy dolog számít, de az nagyon: az akarat a változáshoz.