szenestEgy-két dolgot még tisztáznod kell. Az, hogy az operációs rendszer nyílt forrású, nem jelenti, hogy nem lehet rá kiadni zárt forráskódú (esetünkben fizetős játékot) kiadni rá. Sőt, vannak ilyenek Linuxra. Pl.: Heroes of Might and Magic III, Disciples 2: Dark Prophecy, Civilization: Call To Power, Enemy Territory: Quake Wars, stb, stb,...
Ebből következik, hogy akár meg is érheti kiadni fizetős játékokat Linuxra. Én személy szerint símán megvenném azt, amelyik érdekel engem, ha linuxos porttal is rendelkezik. Ami miatt annyira nem foglalkoznak a kiadók ezzel a platformmal, szerintem az elterjedtség alacsony mivolta. 0,96% Linux felhasználó, nem túlzottan nagy vásárló erő. Pl. ha 30% lenne a penetráció, akkor már elég keményen azt mondanák, hogy erről a piacról nem lehet kimaradni. Ennyi. Egyszerű üzleti matematika.
A másik, a driverek kérdése. Két dolog oldhatná meg technikai szinten ezt a kérdést. Vagy a hardware gyártók írhatnak saját meghajtó programot a hardware-eikhez, vagy kiadják a dokumentációt az open source közösségnek és a közösség villámgyorsan megírná a hiányzó programokat (ez a lehetőség a kevésbé elképzelhető számomra jelenleg).
A gyerkőcöket, meg nem igazán kárhoztatom azért, mert nem akar konzolban vim segítségével scripteket írogatni. Nekik még nem ez a feladatuk. Amúgy nem is a 20-30-40 és fölötte levő emberek feladata ez. Ezt annak kell tudnia, akit ez érdekel. Nem az oprendszer buherálási hajlandóság a meghatározója, hogy kiből milyen ember lesz, hanem, hogy mennyire építő és segítő hatású az élete önmaga és mások számára. Nem kell mindenkinek kockává válnia. Akkor unalmas lenne ez a világ, eltűnne a változatosság.
Ráadásul, nem vágom, hogy milyen forráskód forgatásról, konzol használatról, meg hasonlóról írsz? Ubuntu épp az a disztró, amelyik arra törekszik, hogy ne csak a guruk tudják használni, hanem azok is, akik csak kattintgatni akarnak és két egérgombnyomással telepíteni a pogijaikat.