blackbirdMindenkinek meg van a maga dolga, ami évezredek óta működött. A szülő felnevel, tanár tanít a gyerek pedig tanul.
Régen a szülő és a közösség is tanította a fiatalokat. Így működött az élet. Most valami túlidealizált izét akarnak/akartak csinálni, aminek nemcsak semmi értelme, de az emberi természet ellen vall, sőt instabil.
Egy gondolat mindig a fejemben van. Ki az, aki játszott a The Longest Journey-val?
Van benne egy rész, ahol választ kell adnunk négy kérdésre. A válaszokat viszont csak úgy tudhatjuk meg, ha meghallgatjuk mind a négy mesét, amiben a válaszok vannak.
A mesék voltak a játékban azok, amiket szóról szóra elolvastam (felirat). Fantasztikus volt. Hiányzott a mese. Ami egyébként az emberi élet több ezer éves tapasztalata. A gyerekeknek és az embereknek mesélni kell. Olyat, ami tanulságos és igaz, vagy bárkivel megeshet.
Ezért szeretem pl a rajzfilmeket is. Sokan teszik az eszüket, hogy milyen gyerekes dolog, pedig... A legnagyobb baj az emberekkel, hogy sokan többre értékelnek egy "csitt-csatt, öld meg anyád" típusú filmet, mint egy jó rajzfilmet. Oroszlánkirály. Örök klasszikus. :) Pl. Bár igaz, hogy állítólag a Kimba, a fehér oroszlán c. animéből "vették kölcsön" a... úgy az egészet. :D
Azt mondják: A világ nem olyan, mint a rajzfilmekben. Nem, nem olyan. Azért, mert ha emberek mocskos elvei bemocskolják a világot, akkor az mocskos lesz. Kenegess valamit sz*rral, és hidd hogy rózsaillatú lesz.
Ha embereknek csak a pénz és a hatalom a mindene, akkor minden mocskos lesz. Az emberi élet része a bűn, de sosem szabad elfelejteni, hogy van jó út, lehet jó utat járni, lehet jó dolgokat tenni, mert az jó érzés.
Viszont, ha jó tett helyébe jót várunk, az önzőség, és ha kihasználnak, később rossz szájízzel segítünk másokon, ha egyáltalán segítünk.
Vagy ami még "jobb": "Engem átvertek, majd én is átverek másokat"
Épp ezért tartom fontosnak, hogy ha valaki segít a másikon, ne várja el a viszonzást, vagy legalább fogadja el, ha nem úgy sikerültek a dolgok, ahogy szerette volna, és ne gyűlöljön meg segíteni másokon. Másképp nem lehet "normális" a világ.
Ezért látom értelmét a nyílt forráskódnak, a tudás megosztásának, az Ubuntu közösségnek, és ezért tulajdonítok nagy jelentőséget a tanításnak. Ez utóbbi nem hoz azonnali eredményt, és gyakran konfliktusokkal jár, de idővel akár hálásak lesznek a diákok a tanításért, akár nem, az előnyükre válik, és szerintem ez a tanítás lényege.
Bocs, ha kicsit túl filozófikus lettem, és hosszúra sikeredett! :D