[törölve]Nagyrészt igazad van. Bizony, ezeket mind meg kellene az alapfok végén tanítani! Mert rengetegen nem tudnak bánni avval ami van. Az illemtant is picit bele lehetne vinni. De nem csak tantárgynak, hanem a tanároknak is példamutatással kellene mindezeket VÉGEZNI. Mert milyen tanár az aki nem cselekszi amit beszél???
Viszont a szépet és a jót is meg kell mutatni. Legyen esztétika érzése a gyereknek. Nem megmondani, hogy ez a szép, hanem megmutatni, hogy hogyan találja meg ami tetszik neki. Elmondani, neked mi tetszik benne és ha elfogadja, jó, ha nem másik dologban leli meg. Én is jártam egy nagyon embertelen középiskolába. Fél év után váltottam zenére. Gondolom, nem volt tapasztalatod zeneművészeti szakközépiskolában. Az kérlek szépen olyan, hogy a tanár-diák nem csak az órán van kapcsolatban. Bármikor odamentél a tanárodhoz, akár este 8-kor is, már ment volna haza, de még elmondta a kérdésre a választ. Ha valakinek nem volt olyan képessége, de igyekezett, és szünetben megkérdezte, hogy is van ez. A tanára inkább nem ebédelt, hanem elmondta még egyszer. Rengetegszer beszélgettünk a tanárokkal a jó ebéd mellett a mindennapi témákról. Sztorizgattunk, ilyesmi. Nem csak az anyagot adták le, hanem embert faragtak a diákokból. Ha valakin órán látták, hogy nincs minden rendben. Óra végén a tanárnő megkérdezte, mi a baj, mit tud segíteni?. Nem beszélve a kórussal szereplésekről. Itthon és külföldön egyaránt. Szóval egy művész-tanárnak nem 8-2-ig tart a napja. Sok hétvégét ott töltöttek a tanárjaink, mert valami rendezvény volt.
Szóval ők nem tanárok voltak, hanem E M B E R E K, akik tanítottak, megmutatták a jót, a szépet és az igazat.
Hozzá teszem, az egész iskolában 90 diák tanult 1-5. évfolyamig. Én a gyerekemet tuti, ilyen iskolába iratom, ha nem is lesz zenész, de legalább kulturált és türelmes ember lesz.
Na így nézd a dolgokat a zene iránt. Lehet, hogy nem egyforma tanáraink voltak. Én mai napig szívesen megyek vissza a volt iskolámba és szívesen elbeszélgetek az összes tanárommal.
Sajnos kevesen vannak akiket megismer a tanáruk az utcán és megkérdezi, "Tiborom! Mi van veled manapság? Jól vagy? &c..."
Hidd el, ez a legfontosabb egy tanár részéről. Nem az, hogy a tantervet tartsa... hanem, hogy igényes ember legyen a lurkóból. Ehhez kell a tudomány és a művészet EGYARÁNT!!!