kattogás + Load Cycle Count
Úgy tűnik, hogy csak addig kattog, amíg hideg. Kb. egy órája kapcsoltam be és talán megszűnt a kattogás. Jelenleg a hdd 42 C fokos. Ezt a következtetést egy alkalomból vontam le, tehát lehet, hogy téves. Elképzelhető, hogy a melegedés miatt kattog ennyire? A load cycle count kb. 10-15-tel nőtt ez idő alatt.
sdcEgy óra kikapcsolt állapot után újra előjött a kattogás. Majd az előzőhöz hasonlóan ritkábbá vált, de addig kb 40-50 volt. Nem tudom, hogy a hdparm hatására vagy az üzemi hőmérséklet elérése után ritkult. Nézd meg, hogy nálad mennyi a LCC: sudo smartctl -a /dev/sda Ha az értéke a kattanásokkor nő, akkor kb. azonos a problémánk. Ha jól tudom, akkor a winchesterek 600.000 -ig vannak hitelesítve. Más fórumokat olvasva kiderült, hogy ez egy elég gyakori probléma, nekem sajnos nem sikerült megoldani. Itt senki nem találkozott még ezzel?
Sziasztok! Érdekelt a téma, így hát én is megnéztem az LCC-t a laptopom winchesterén. A gépem kb. fél éves. (Acer Aspire 5310, Ubuntu 7.10) Az enyémen ez az érték 77136. Kérdezem, hogy ez egy normális értéknek számít ilyen korban? Vagy kezdjek aggódni? Üdv. ui.: A laptopot relatíve sokat használom.
Találtam egy leírást: http://www.pcworld.hu/forum/index.php?s=80dbc13ad74eefb43c5116198d28f945&showtopic=3289&mode=threaded Itt azt írják: Load Cycle Count: Betöltési ciklusok számlálója. Csak statisztikai szerepet tölt be. Akkor most mi van?
sdcEngem nem az LCC magas értéke zavar (nálam még csak 500 körül van, 2 nap), a kattogás miatt jutottam el az LCC-ig. Egy másik fórumon (talán HUP) olvastam, hogy 600000-re vannak a winchesterek hitelesítve és ezért szeretném a fej parkoltatásának számát csökkenteni. Valamint az sem mellékes, hogy kicsit idegesítő a kattogás.
[törölve]
Hello, nekem is hasonló volt a problémám, de nekem a "hdparm -B 254 /dev/sda" segített, viszont találtam egy oldalt, nézzétek meg, hátha segít... http://www.thinkwiki.org/wiki/Problem_with_hard_drive_clicking Szerintem semmiképp sem egészséges.. Üdv.
[törölve]
Lenne egy kérdésem: Szal úgy tűnik működik ez a sudo hdparm -B 254 /dev/sda de csak akkor ha minden indítás után beírom terminálba... Hol lehetne ezt automatizálni hogy ne kézikeg kelljen? Mert a munkameneteknél godnolom h be lehetne szúrni mint automatikusan indulót de root jogokat követel, szal mindíg nyaggatna hogy írjak jelszót (vagy nem próbáltam lehet hogy csak visszadobná hogy nem tudja elindítani)... Ötlet? Üdv.
[törölve]
VarnagyHelló, úgy néz ki működik (legalábbis eddig nem nőtt a számláló (kopp kopp)...) Köszönöm szépen. Üdv.
Üdv, engem is idegesített a kattogás, de a
hdparm -B 254 /dev/sda
segített. Nekem most ennyi a LCC:
193 Load_Cycle_Count 0x0032 035 035 000 Old_age Always - 131974
Acer Aspire 5920G, Seagate ST9160821AS 160GB SATA AHCI.
ui.: Gondoltam írok a topicba, hogy a lista élére kerüljön, talán mást is idegesíthet a kattogás! :)Ezt most találtam a témában (angol nyelvű): http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=805570
sdcAutomatizálás a következőképpen néz ki. Ez működik ha hibernálod a gépet, vagy suspend-ből töltöd vissza. 1) Csinálj egy ilyen nevű fájlt (idézőjelek nélkül): "99-hdd-spin-fix.sh". Fontos, hogy így kezdődjön 99- .(+be kell állítani, hogy programként fusson) 2) PATA-s winchester esetében a következő két sor legyen benne: #!/bin/sh hdparm -B 254 /dev/sda 3) Másold be root jogokkal a következő helyekre: (kezdőknek: nyitni kell egy terminal-t és a következőt kell beírni: "sudo nautilus" és meg kell adni a jelszót) /etc/acpi/suspend.d/ /etc/acpi/resume.d/ /etc/acpi/start.d/
[törölve]
E_n_d_r_eKöszi, valóban, hibernálás után részeg volt... Ezzel már ezzel se lesz gond.. Üdv.
sziasztok utánanéztem egy kicsit én is a dolognak, mert hasonló helyzetbe kerültem én is (noha nekem nincs saját laptopom, egyik családtagé lesz) és a következő, igen hasznos információkat tartalmazó oldalt találtam: http://samwel.tk/laptop_mode/ Itt szót ejtenek arról, hogy az Ubuntu laptopmód-kezelője nem igazán a legjobb, ezért melegen ajánlják a debian csomag használatát, az sokkal kifinomultabb. A témával kapcsolatban sok beállítás található a /etc/laptop-mode/laptop-mode.conf fájlban is. Kipróbálni még ezt a részét nem tudtam komolyabban (/etc/laptop-mode/laptop-mode.conf állítgatása), csak a kattogások számának a csökkentését értem el a hdparm segítségével (5 percenkénti kattogásból lett 20 percenkénti). Egyenlőre ez is több, mint a semmi, hétvégén belevetem magamat a mélyvízbe és próbálgatom tovább a dolgot, ha nem felejtem el, akkor majd írok róla beszámolót. ;-) Nekem 8.10 van fenn, de 8.04-el is próbálgatom majd. Remélem tudtam segíteni a fent említett linkkel.