Marcus15Van windowsom is, azon a gépen jelenleg a 7-es. Kísérletképpen telepítettem a 8-ast, adtam neki egy hetet, hogy átlássam. Mikor sikerült végre eltakarítani a Metro-t (legalábbis a látható részeit, csempéket, miegyebeket) egészen használható lett, kivéve, hogy hiányzott a Start-menü. Magyarul olyan lett, mint egy bugos 7-es, amiért inkább maradtam a gyári hetesnél.
Ubuntu a minden nap használt gépen van, ezen netelek, szórakozom, dolgozom. Lassan 6 éve.
Aztán jött a Unity, először a netbook kapta meg a neki dedikált edition-nel, mert a nő beleszerelmesedett. Nekem személy szerint a második napon már elment tőle a kedvem, de utána igazi érvágás következett, amikor az egyik frissítés után nem volt többé megszokott gnome2 alapú alap asztali környezet. Akkor kapott még két nap haladékot a Unity, mert azt ígérték már jó, és nem mutter(?) alapokon működik, de a 2 nap elteltével ugyanolyan használhatatlan, időrabló eyecandy-nek tűnt, mint nemrég a Metro a wines gépen. DE az eredeti asztalt már nem tudtam visszaszerezni a legújabb frissítésekben. Eleinte végigpróbáltam minden szóba jöhető másolatot, forkot és ilyesmit, de nem volt ugyanaz.
Visszatelepítettem a legutolsó LTS-kiadást, amiben még van klasszikus asztali környezet, közben szabad időmben kísérleteztem az alternatívákkal, míg megállapodtam az e17-nél. Pár nappal a végső asztali környezet- csere után elolvastam a full circle épp aktuális számát, amiben a bodhi-linuxról is volt egy cikk, gondoltam minek barkácsolni, kiraktam a /home-ot egy vinyóra, a rendszert letoltam, csináltam egy mélyformázást, feltettem a bodhi-t, azóta áttételesen vagyok csak ubuntu-felhasználó.
Ezért mondom, linuxon van választási lehetőség, sajnos a régi rendszer már oda, de lehet olyat találni, ami megszokható, kéz alá törhető, persze a Unity-irány miatt morcos vagyok, illetve a régi asztali környezet választhatatlanná tétele ügyesen elcsapott a "nyáj"tól. Igaz hónapok alatt összejött az új, élhető OS.
Windowson meg lehetne lamentálni évekig, akkor is maradna a használhatatlan eyecandy.