Kicsit elkanyarodtunk a kérdéstől nemde? Az volt a kérdés, hogy "milyen hátrányok érhetnek". Nem az, hogy milyen új dolgot érdemes felrakni, az majd megint egy külön téma lesz, amit persze szintúgy érdemes átrágni, ha oda jut az ember. Ezzel a kérdéssel a delikvens azt szeretné megtudni, hogy érdemes-e új rendszert felrakni, vagy jó a régi is. Felhasználói szokásoktól függ. A kérdésre adott válaszok alapján nyilván el is fogja tudni dönteni (vagy nem).
Nekem pl. össze van rakva a 10.04 egy ideje, nem telepítek semmit már rá, mert amire kell, arra bőven jó. Csak a frissítéseket pakolgatom fel, de javulást nem érzek ahhoz képest, mint előtte (nyilván mert nem az én felhasználói szokásomra irányult a javítás). Ilyen esetben mi lesz, ha nem frissítek új disztróra? Másnap megesznek a vírusok és nem indul el semmi? Gondolom nem. A most aktuális frissítés az most a legjobb, hiába adják ki a következőt, meg az az utánit stb., akkor is el lehet mondani, hogy valaha ez a mostani is volt "legjobb".
Én arra lennék kíváncsi, hogy aki pl. 1 éve nem használ újabb dolgokat, nem telepít új progikat, csak az eddigieket használja, de azokat nap mint nap, az milyen problémákba ütközhet, miután megszűnik a támogatás? Én sem szívesen cserélném le a 10.04-et, mert szépen megy a gépemen. A későbbiek közül a 11.10 ment szépen gnome-shellel, bár érezhetően lassabban. A többi zavaróan lassú. Ha nem muszáj nem küzdenék meg egy újabb disztróval, vagy felülettel, mert ez a mostani tetszik és ha lehet ragaszkodom is hozzá (a következő gépem, vagy laptopom meg majd az aktuális Ubi LTS-hez veszem majd, de addig is......). Egy esetben váltanék szívesen, ha ugyanilyenre meg tudnám hegeszteni kinézetre azt a másik felületet. No, de az megint egy másik téma.