Üdv, ASUS K50IJ laptopommal van egy kicsi gond, főként az optikai meghajtó terén. Nem kizárt, hogy hibás a meghajtó, más rendszerrel nem próbáltam, de hátha csak valami beállítási gond. Ubuntu 12.10-ethasználok.
Behelyezek egy üres lemezt, és kidob egy hibaüzenetet:
A(z) Üres CD-R lemez nem csatolható. A hely már csatolva van.
Innentől nem hajlandó írni rá, csak kidobja az asztalon üres DVD ikonját. Több lemezzel próbáltam.
Próbáltam olyan lemezeket is, amelyek nem voltak üresek. Ezeknél egy-kettőt olvas gyönyörűen, a többinél hasonló fenti hibaüzenetet kaptam. Mi lehet a gond?
Az fstab fileban nincs semmi az eszközről, viszont próbáltam ezzel a sorral is :
/dev/disk/by-id/ata-Slimtype_DVD_A_DS8A4S_001250040362 /mnt/sr0 auto noauto,x-gvfs-show 0 0
Ebben az esetben a hibaüzenet a következő (üres lemeznél ugyanaz, mint fent):
Error mounting system-managed device /dev/sr0: Command-line `mount "/mnt/sr0"' exited with non-zero exit status 32: mount: block device /dev/sr0 is write-protected, mounting read-only
mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/sr0,
missing codepage or helper program, or other error
In some cases useful info is found in syslog - try
dmesg | tail or so
(udisks-error-quark, 0)
Szinte biztos vagyok benne, hogy fstab bejegyzés kérdése az egész, csak nem tudom, mi a helyes, megváltó sor. Ami nekem nagyon magas, miért tesz különbséget üres és nem üres lemez között? Mert üres lemez esetén akár van fstab bejegyzés, akár nincs, mindig ugyanaz az üzenet fogad.
Kérlek segítsetek, köszönöm előre is.