Nos.
Attól függ, hogy mire szeretné használni az ember a gépet: hobbi vagy kisebb munkára, vagy komoly grafikai, tördelői munkára.
Van már pár év reklámgrafikai és nyomda előkészítési gyakorlatom.
Az egy dolog, hogy Photoshop-ot, meg Indesign-t használ valaki, vagy Gimp-et és Scribust. De!
Nekem mindegyikkel volt már dolgom, ráadásul még a Quark Xpress-el készítettük el a nyomdai kilövést.
Javítsatok ki, ha tévedek, de az én tapasztalatom az, hogy fizetős programoknál a "munka gyorsaságát veszed meg", ill. az egyedi, speciális funkciókat. Amit a Gimp-ben több lépcsőben készítesz el, addig a Photoshopban egy lépésben. Ezzel arra akarok utalni, hogy nem mindegy mennyi idő alatt készítesz el egy címlap képet.
Természetesen és nem akarok senkinek sem a nézetébe belegázolni, de az biztos, és ezt szakmai tapasztalatra alapozom, hogy nagyon speciális és hatékony munkához érdemes a Windowsos verziót választani.
Viszont, mint minden programot, például a Photoshop-ot is meg kell tanulni ahozz, hogy teljes értékűen használni lehessen.
De az is igaz, hogy láttam már Gimp-el is olyan minőségi munkát, ami megállná a helyét a vezető magazinokban is.
Az én gépemen az Ubuntu 12.04 is fut, ami a Windows-hoz képest nagyon stabil rendszer.
Az biztos, hogy az Ubuntu nagy meglepetést okozott, amikor feltelepítettem. MSI 163-C és ASUS EEEPC gépem van. A Windowsnál halom illesztőpogi kellett, hogy minden menjen, az Ubuntunál semmi. Elég volt a Logitech kormányt összekötni a géppel, és máris használhattam.