H.Z.Nem, drága barátom, nem azt nem kellett volna írni amit én írtam, hanem AZT nem kellett volna írni amit TE írtál — annak ellenére hogy meg fogsz lepődni, de én magam is elismerem hogy alapvetően igazad van!
Az a baj veled ugyanis hogy vagy nemrég kezdtél csak linuxozni, vagy épp ellenkezőleg: túl régi linuxos vagy!
Próbálj azonban, kérlek, egy TÖK KEZDŐ fejével gondolkodni! Én ha kb 10 éve is tértem át a Linuxra, jól emlékszem erre az érzésre. Szerencsétlen nyomorú win-usernek halvágy gőze sincs SEMMIRŐL SEM. Látja a sok eltérő desktopot, s azt hiszi ezek iszonyatos különbségek, mind tök más rendszer, mert ő ahhoz szokott hozzá hogy a windows alatt nagyjából mindenkinek ugyanúgy néz ki az asztala, legfeljebb a háttérkép más, ritkábban a színséma, meg némely haverjánál több ikon van kitéve az asztalra. Azaz lenyűgözik a külsőségek, elvész a részletekben, nem tudja mi fontos és mi nem. Meg kell értetnünk vele, hogy ez mind NEM FONTOS a "linux-világban".
Lehet neked százszor is igazad abban amit írtál, de az mind nem érdekes egy kezdőnek. Egy kezdő, aki most tér át a linuxra, az valószínűleg évekig csak azzal fog foglalkozni, hogy internetezzen, zenét hallgasson, filmeket nézzen, szöveget szerkesszen, meg mittudomén torrentezzen. Ilyesmire BÁRMELYIK disztró alkalmas. Bármilyen ablakkezelővel. A biztonsági szempontok marhára nem fontosak neki, mert ha a legidiótább, legfelelőtlenebb agyatlan állat, akkor is milliószor nagyobb biztonságban lesz linuxot használva mint ha marad a win mellett, még akkor is ha valami rég nem támogatott ősi linux-releaset használ, ezt gondolom te is elismered. Ugyanez igaz a frissítési ciklusra meg a támogatási időszakra. Ezek fontosak lehetnek, igaz, de inkább csak vállalati környezetben, "magánfelhasználónak" nem igazán hacsak nem "verzióbuzi", és egészen biztos hogy csak egy magasabb linuxos hozzáértési szinten. Eltérően pecselt kernelek?! Bocs de mit érdekli őt mi van a kernelben?! "Műköggyön" oszt' jóccakát! Majd ha eljut odáig hogy ez érdekelni fogja, akkor megtanulja azt ami kell az ilyesmihez, és fordíthat saját kernelt is. Kezdőknek ez nem fontos, és kár terhelni ilyesmivel, csak elriasztod. Mert még azt hiszi a szerencsétlen hogy neki MUSZÁJ ezt tudnia a napi használathoz, holott nyavalyát! Az hogy miként pöcsölték a kernelt, kb annyira fontos egy kezdőnek, mint az öreg nagymamának aki autót akar venni az, hogy milyen gyújtógyertya van a motorban. LEHET, hogy valami szuper gyertyával a motor jobban teljesít, gyorsabb lesz a kocsija és kevesebbet fogyaszt, de biztosra veheted, a nagyit ez nem érdekli annyira, hogy foglalkozzon ezzel a kérdéskörrel. Működjön a kocsi és kész! Lehet hogy azt se tudja, hogy van olyan a motorban hogy "gyertya". Nem is kell hogy tudja. Ehhez hasonlóan egy kezdő linuxosnak se kell tudnia, mi az hogy "kernelpatch". Természetesen jó ha tudja, biztos nagyon hasznos, én is örülök hogy én tudom, de semmiképp sem a linuxszal való ismerkedés elején kell ilyesmikkel letámadni őt. Mert neki most egyáltalán nem ez a legfontosabb szempont. Hanem mint olvastad is, olyasmik, hogy miként kell ikonokat kitennie ide meg oda, miféle programok telepednek fel automatikusan a disztró telepítésekor, hány panel van és hol, meg egy csomó efféle. Azaz olyasmi amit LÁT maga előtt a képernyőn. A kernelt nem látja. Nem is kell hogy lássa. Az ott van valahol a "mélyben", és teszi a dolgát. Arra van végülis. Nem is lenne az jó, ha egy kezdő csak úgy könnyen nekikezdhetne birizgálni azt. Hétszentség hogy pillanatok alatt elrontaná.
Aztán te is azt írtad nem elsősorban az ubuntu klónokra gondolsz, holott amiket ő felsorolt MIND AZ VOLT.
Igen, lehetnek nagy különbségek a disztrók közt, de az ritkaság, és még azokra is igaz hogy minden kicserélhető bennük, legfeljebb nagyobb munkával és hozzáértéssel. A nagy vízválasztó szerintem a bináris illetve a forrásalapú disztrók közt húzódik. De ugye kezdőknek nem szoktunk forrásalapú disztrót ajánlani... (Bár tudok olyanról aki mindenáron gentooval akart kezdeni mert azt mondták neki hogy az a legtutibb, legtiszteletreméltóbb és neki ezért csak az kell. Volt is minden baja szívott hogy jobban se kellett. De végül még ez is sikerült neki. Na de akkor se ez a "normális" kezdet).
Szóval felesleges elveszni a részletekben. Amire egy KEZDŐ akarja használni a Linuxot, AZON SZEMPONTOK SZERINT bizony tökmindegy melyikkel kezd, és tetszése szerint átszabhatja őket. Mire olyan igényei merülnek fel hogy nem lesz mindegy melyik disztrót használja, addigra a tudása is meglesz hozzá hogy megbirkózzon a feladatokkal és megértse miben különbözik egyik a másiktól, s akkor már lehet pontosítani neki az információkat, magyarázgatni neki a finomságokat, részleteket. Ne akarj egyszerre rázúdítani mindent az újoncokra mert csak elriasztod őket.