sh4d0w1. Ki vagy te, hogy felülbíráld egy szabványügyi testület véleményét?
2.Tudod az én szememben nem attól szabvány valami, hogy bejegyezték (Mert ez önmagában csak egy adminisztrációs lépés.), hanem attól, hogy általánosan elterjedt, használt, elfogadott és jelen pillanatban sokkal több régi Word-t, Excel-t támogató ebbe a formátumba importálni exportálni tudó alkalmazás van, mit a "szabvány dokumentum" formátumból. Azaz érdekes módon elég sokan vannak, akik tudták használni.
3. Érdekes feltöltöttem egy .docx a Google Docs-ba és felismerte, olvasható volt. Persze ez lehetett véletlen is.
4. Tudod a nagy linuxos szabadságban az MS-nek szerinted még egy szabványt sem szabad csinálnia, csak mert végre valamiben sikerült megelőzni? Érdekes felfogás a szabadságról a részedről. Amúgy a dokumentum formátumokban, dokumentum kezelésben szerzett tapasztalatában biztos nem a Libreoffice alapítványt illetné az elsőbbség. Úgyhogy nemigen látom be, mitől kellene kizárólagosnak lennie ODF-nek. Az nem zavar, hogy pl: mikroUSB-ből már van egy csomó szabvány? Vagy hogy minden telefonnak más csatlakozót csináltak egy időben(bár az EU mintha már korlátozná)? Vagy tudsz-e róla egyáltalán, hogy a fürdőszoba ajtód szabványos-e vagy a konnektor a falban vagy milyen egyéb szabványok vannak tőled pár méteren belül? Mert szerintem fogalmad sincs. Ha máshol nem zavar a szabványok hiánya, hiányossága, akkor itt sem kellene, hogy zavarjon.
5. A szabvány nem szabadalom, szerintem összekevered. Azaz ha még vagy 5.000 szervezet akarna saját dokumentum szabványt, akkor akár mind az 5.000-ből szabvány lehet. Persze értelme nincs, de ettől még nem tilos.
6. Biztos jó a Latex. Csak épp még embert nem láttam, aki használta volna, sőt a környezetemben 1 embert sem tudok, aki hallott volna róla egyáltalán rajtam kívül. Persze lehet, hogy én vagyok tudatlan. Azért 20 év egy szoftver (formátum) életében elég nagy idő. Elhiszem, hogy bizonyos helyeken népszerű, de ettől az átlaguser még a létezéséről sem tud.
Ja és még valami. Ha a (gazdasági) versenyt az jó dolognak tartjuk, akkor miért baj egy másik szabvány? Érted? -> Az egyik nem hagyja majd ellustulni a másikat. Ezenkívül az, hogy bejegyezték bármelyiket is nem sokat ér. A kérdés sokkal inkább az, hogy milyen támogatás ad hozzá.
Gondold el. Az MS ingyen tárhelyet, csoportmunka lehetőséget online szerkesztési lehetőséget stb. ad a formátuma mögé, azaz egy komplett teljes körű szolgáltatást. Ilyet tud az ODF? Márpedig ne mondd nekem, hogy ez felesleges, meg értelmetlen, mert nem az.
Ne érts félre, ez most nem arról szólt, hogy innentől az MS-nek kell szurkolni, hanem arról, hogy bármennyire is nem érdemli meg, bármennyire is utáljuk, az esélyt nem lehet tőle elvenni.
Ahhoz ugyanúgy joga van. Persze ezzel úgysem fogsz egyet érteni.