balzamonNekem nincs olyan elgondolásom, hogy "hobbi programozó = nyílt forráskód", ezt nem tudom, hogy honnan a csudából vetted. Ezt te írtad le, és felhoztál egy csomó olyan összetett programot amelyet nem hobbiprogramozók készítenek.
De ha valamit valóban hobbiból készítenek, akkor azt nem azért teszik, hogy versenyre keljenek vele a másik oprendszerre gyártott fizetős alkalmazásokkal.
Bocsánat, hogy kihagytam az alkalmazások listáját, de szerintem ilyet te magad is találnál bőven ha keresnél. Nem operációs rendszereket, hanem olyan alkalmazásokat amelyek ott vannak például az Ubuntu tárolójában is. Mutatok egy példát arra, hogy egyes hasznos alkalmazásokat azért folyamatosan továbbfejlesztenek, akkor is ha az eredeti fejlesztője abbahagyta. Ha pedig nincs neki érdemi felhasználótábora, akkor a süllyesztőben végzi.
Azt nem tudom, hogy honnan vetted, hogy nem akarok közösködni a saját magam által fejlesztett alkalmazás forráskódján. Az egy dolog, hogy csakis én magam fejlesztem, de ez nem jelenti azt, hogy nem szívesen látnék a forráskódját felhasználva hasonlóan jó alkalmazást (mondjuk egyéb disztribúciókra). De természetesen az elől sem zárkózom el, hogy valaki bekapcsolódjon mellém a fejlesztésébe. Ezért is nyílt, mert én így gondolkodom, nem úgy, hogy ez csak az enyém, te meg vagy használod vagy nem, de meg nem kapod.
Nekem speciel egy árva vas bevételem sem volt eddig abból, hogy gépeltem a kódokat. És nem is azért csinálom, hogy legyen. Persze nem zárkózom el attól, hogy valaki fizessen azért amit a szabadidőmben teszek, de nem is várom el.
Tudod van egy fajta gondolkodásmód, ami az ilyen Linuxos hobbiprogramozókat jellemzi, de persze ezt olyan emberek akik lopják a programokat nem érthetik meg. Az, hogy önzetlenül adj valamit amit egyébként is megcsinálsz magadnak. Megcsinálsz valamiért, és azt megosztod. Nem kell fizetni érte, nem kell ellopni, csak használni kell. De ezek nem azok a programok amelyeket te felsoroltál, ezeket megint csak te hoztad ide, és te jellemezted őket hobbiként. Én nem ezekről beszéltem, ezekről te beszéltél, és magadnak magyarázod meg, hogy nem hobbiprogramozók fejlesztik őket.