v1rus"Hiszen semmire sem vagy rákényszerítve."
Dehogynem. Tudod én is valamikor akkortájt láttam először Ubuntu-t, amikor te. Igaz nem sokáig, mert túlságosan hasonlított a Debian-ra. Viszont előtte UHU-ztam már két évet + Suse + Vektorlinux stb. Csak így hirtelen ami eszembe jutott, de igazából sokáig elégedett UHU 1.2 user voltam. Csak aztán jött a 2.0 és azóta lényegében mostanáig egyfolytában disztribúciókat, meg verziókat kergetek. Eddig tartott, amíg meguntam. X év után azt mondom, hogy végülis mit értem el vele, hogy kipróbáltam 50-100 különböző disztribúciót (X,K,L stb Ubuntu nálam 1-nek számít). Telepítettem Linuxot vagy 1000x. Na és? Akkor is csak 1, akarom mondani 3 telepített Linuxom van és már arra sem vágyom, hogy mind különböző disztribúció legyen.
Nem vagy rákényszerítve az Ubuntu-ra? Mint lelkes volt Mageia (előtte meg sok más) user, azt kell mondjam dehogynem. Mert van, amit az Ubuntu jobban tud. Ez pedig a csomagválaszték és a hardvertámogatás. Két gépem van. Az egyikre a Mageia nem megy fel, ha felment volna most nem használnék Ubuntut, és várom a 3-st. A Fedora csak grub hibákkal, és érezhető a kisebb csomagválaszték. A Debian nem érdekel. 2 évig Frugalware-t használtam, többet látni sem akarom. Nem érdekelnek a forrásközeli csomagfordítgatós Linuxok. A Suse nekem túl kényes, nem tetszik a lassú és csomagütközős csomagkezelője. És persze a változatos nevű semmiből előjövő és a semmibe tűnő "dzsunka"Linuxok sem érdekelnek. Ide sorolom az UHU-t is. Én egy stabil hátterű itthon sokak által használt Linuxot akarok. Ez pedig az Ubuntu. Sokáig tartott még eljutottam idáig, de a mai fejemmel már nem csinálnék telepítgetős hétvégéket, félévente disztribúció váltást, tesztelésre fenntartott partíciót stb. Mert mint mondtam mire ez a nagy telepítgetés-próbálgatás mikor a végén úgyis csak 1(2) Linux marad 1(2) grafikus felülettel?
Szerinted nem vagyok innentől rákényszerítve, hogy válasszak a verziókergetés, vagy az LTS között. Félre ne érts bármikor át tudnék állni lényegében "bármelyik" Linuxra, csak már nem érdekel. Szerintem vannak nálam okosabbak, akiknek kevesebb időre volt szükségük, hogy ugyanezt felismerjék, hogy milyen felesleges és értelmetlen az állandó diszribúció és verzió kergetés. Én sajnos buta vagyok nekem sokáig tartott.
Ehhez jön, hogy szerintem a Linux (és nem az Android), csak úgy maradhat meg, ha elterjed a mobil eszközökön (a laptop nálam nem az), itt pedig egyelőre csak a Canonical tesz valamit. A PC piac zsugorodik, még akkor is kevesebb Linux user lesz, ha a %-os részarány nőni . Én már most temetem a kisebb Linuxokat, mert a kevesebb user kevesebb disztribúciót fog "eltartani". Az Ubuntu pedig elmegy egyre inkább abba az irányba, mint az Android. Arról persze lehet majd vitatkozni, hogy ez most jó-e nekünk, de lényegen nem változtat.