Előzmények...
Ha jól számolom, akkor pontosan másfél éve nem készült ilyen témában újabb bejegyzés részemről. Ez köszönhető annak, hogy sok minden nem változott, de azt hiszem egy tartalom frissítés sosem árt, így 3 nappal a megjelenés előtt gondoltam ideje valamicskét írni. Hisz sok minden már nem fog változni megjelenésig. Ami ma jött el: változott? Nem. Így tehát ideje ebben a tudatban folytatni a példabeszédet. Így hát a továbbiakban csak is a saját véleményem tükrözöm vissza és az AKTUÁLIS állapotot ezzel az irománnyal. E késői órákban esti mesének is kitűnő lehet a nagy izgalmak közepette! :)
Álatalánosságban...
Így a végleges kiadás után, ami szembetűnő változás számomra a Unity működése. Gyorsabb lett, könnyeben lehet kikeresni programokat is, így ha el is írjuk nagy valószínűséggel helyeset fogja dobni. Ez tetszetős. Ami nem tetszik viszont a indító/launcher működése ha több alkalmazás fut ugyanabból. Leginkább több munkaasztalnál lehet zavaró, mivel ekkor a görgős megoldás nem működik csak a jobb klikkes, illetve bal klikk alapból az utoljára megnyitott ablakhoz ugrik. Szóval nem az igazi, gondolom ezért sem lett alapértelmezett a 4 munkaasztal. Másik pozitívum, hogy letudom állítani és újra is tudom indítani elsőre a rendszert majdnem 2 év után! Respect! :D Bár Expo Edge működésével még mindig babrálni kell compiz miatt. Alapjába véve a működéssel nincs gond, csak függőségekkel vannak itt ott hadilábon a csomagok néha de ez mindegyik verzióban előjött eddig is. Na de...
Telepítés I. rész
Kezdjük az elején, rögtön a telepítéssel. Máris egy olyan részhez jutunk ami hátrányára vált a telepítőnek, de ez már az előző kiadásban is így volt. Reméltem, hogy ezen változtatnak, de nem. Amiről szó van az a telepítésnél lévő partícionálás rész amikor kiválasztjuk, hogy mely partíciókra szeretnénk telepíteni a rendszert, vagy csatolni a home mappát, cserehelyt és a többit. Mi az ami nem tetszik? Az, hogy egyből formáz is ha az adott opciót pipáljuk. (MIÉRT?!) Persze felhívja a felhasználó figyelmét, hogy ez bizony tartós károsodást fog okozni az ép elméjében. Okozott is szerintem pár embernél. Jobban tetszett, hogy telepítés elíndításával végzi el ezeket.
Érdemes erre vigyázni mindenképp!
Sajnos nálam telepítés után, valamiért a GRUB sosem akart rendesen szuperálni. Valamilyen hibát jelezve folyton a GRUB parancssort leshettem. Ez persze nem a telepítő hibája, hanem valamit még én kutyultam össze annak idején a merevelemezekkel. Bár jó lenne ha erre is lenne valamilyen megoldás a telepítőben. De ha valaki hasonló cipőben szenved, akkor érdemes LiveCD újraindítása előtt újra telepíteni a GRUB-ot. Amit a következőképpen tehetünk meg:
sudo mount /dev/sda2 /mnt
# sda2 nálam ahova telepítettem az Ubuntut.
sudo grub-install --root-directory=/mnt/ /dev/sdb
# sdb pedig az ahova szeretném, hogy települjön a GRUB. Esetemben a 2. lemezre.
Telepítés II. rész
Miután sikeresen feltepítettük az új rendszerünket, gőzerővel neki állunk minden félét telepíteni, beállítani ami számunkra előtte is kedves volt. De gondoltam, ha már ennyi minden megváltozott vagy nem változott, akkor már érdemes lenne vissza nézni
3 évvel ezelőtti első irományom és összehasonlítani az akkori állapotokat a mostanival. Akár jó szórakozás is lehet, ha nagyon unatkozunk vágjunk is bele.
Kezdjük az
Eszközkezelővel, amely utóbbi kiadások óta szép lassan a eltűnt az Ubuntu alapértemezett csomagjai közül. Helyét felváltotta a
Szoftver és frissítések, ahol a további fülön tudjuk telepíteni a zártmeghajtókat. Videkókártya, Wifi, Modem ...stb. Azt viszont muszáj megjegyezni, hogy a nyílt driverek azóta rengeteget fejlődtek így néha el is felejtem telepíteni a zártat, de ha mégis szükségét érezném akkor sem tárolóból hanem hivatalos honlapról letöltve. De nem rég találtam egy kisebb segédprogramot, amely segítségünkre lehet ilyenkor. Amit nyugodt szívvel tudok ajánlani, hasonló kártyával rendelkezőknek:
KATT
Hátul ütőket azért megemlíteném. Első az, hogy magával húzza a fordításhoz
i386-os csomagokat is. (fordítás miatt) De ez ne tartson vissza senkit, mivel Skype is ezt fogja tenni. :) A második, hogy telepítés után lesz függőségi hiba amit frissítéskor a rendszer javítani próbál úgy, hogy repóból fogja újra telepíteni a drivert. De ismét lefuttatva a fenti programot, már jó lesz. Gondolom idővel megoldódik ez a kis hiba is.
Mivel sok-sok éve ugyanazt a hangkártyát használom, így
alsamixer
szinte már hozzám nőtt. Mint ahogyan a pulseaudio is, amely sikersen kinőtte a gyermekbetegségeit is! Gondolok itt a megeszi a processzort reggelire szindrómára, ha valamit állítgattunk benne.
Telepítés III. rész
Ezután szoktak jönni az általunk használt alkalmazások, programok telepítése. Itt rögtön bele is csapnék a levesbe. Nézzük az általam favorizált csomagokat. :) Tehát 3 éve még a jó öreg
source.list fájl szerkesztésével adhattunk a rendszerünkhöz új repókat, szofvertárolókat. Ez már egy ideje szintén megváltozott (10.04 óta), így a kulcsok miatt sem kell a plafont vernünk. Na de haladjunk:
sudo add-apt-repository ppa:atareao/atareao
# Weather indicator
sudo apt-add-repository ppa:tiheum/equinox
# Ikon Téma
sudo apt-add-repository ppa:me-davidsansome/clementine-dev
# Mivel Stable ág lassan(szinte sose) frissül, Dev is tökéletes. :)
Install
sudo apt-get install synaptic mc compizconfig-settings-manager gstreamer0.10-ffmpeg gstreamer0.10-plugins-bad gstreamer0.10-plugins-bad-multiverse gstreamer0.10-plugins-ugly gstreamer1.0-libav gstreamer1.0-plugins-bad gstreamer1.0-plugins-ugly vlc qbittorrent clementine diodon faenza-icon-theme unrar gdebi ttf-mscorefonts-installer gimp mencoder lame imagemagick gnome-tweak-tool libnotify-bin libcurl3 ffmpeg libavcodec-extra-53 indicator-multiload my-weather-indicator
# A csomagok nevének többségéből kilehet találni, hogy mit is tartalmaz. Az ubuntu-restricted-extras-t direkt nincs közte, hisz abból a felével sosem fogunk találkozni használat közben átlag felhasználóként! Ezért csak a fontosabb videó,hang kodekek lettek felsorolva. Amit érdemes megemlíteni:
-
diodon: lightweight clipboard manager
-
gnome-tweak-tool, faenza-icon-theme: Finomhangoló eszköz, illetve Ikon téma.
-
ttf-mscorefonts-installer: MS betűtípusok, böngészés miatt ajánlott.
-
unrar: extract files from rar archives ( Archivumkezelőhöz, non-free )
-
gdebi: Simple tool to install deb files ( Még mindig jobb ezzel lőni deb fájlokra :) )
-
mencoder, ffpmeg, lame, libavcodec-extra-53: videó, hang kódoláshoz.
-
imagemagick: ... is a software suite to create, edit, and compose bitmap images.
-
indicator-multiload: System Load Indicator (Rendszerterhelés-figyelő)
-
my-weather-indicator: My-Weather-Indicator (Időjárás jelző, indicator-weather elégsűrűn megadja magát sajnos)
Mivel Firefox-ot már rég nem használok, így már pár éve
Chrome/Chromium lett az elsődleges böngészőm. Sajnos jelenleg az új Ubuntura való telepítéskor rögtön függőségi hibába ütközünk amelyet így vagy egy symlink-el tudunk kiküszöbölni, ha már előtte fenn volt:
wget https://launchpad.net/ubuntu/+source/udev/175-0ubuntu19/+build/4325788/+files/libudev0_175-0ubuntu19_amd64.deb
dpkg -i libudev0_175-0ubuntu19_amd64.deb
Ezután már nyugodtan telepíthetjük a Chrome-ot.
Másik hasonló ludas a
Skype. Ha tárolóból telepítjük akkor a függőségekkel nincs gond, de valahogy az indicator része nem az igazi. Gondolom valamilyen bug miatt. Ha viszont honlapról letöltött deb fájlt telepítjük hiányozni fog 2 csomag a helyes működéshez. Amelyet így tudunk orvosolni:
sudo apt-get install sni-qt:i386 libpulse0:i386
Pár embernél viszont felmerült az a hiba, hogy nem indul el egyáltalán. Ez a zárt meghajtók feltelepítésénél jelentkezik. Erre a megoldás
ITT található.
Update I.
A könyebb Munkaasztal váltást lehetővé scriptemről ha minden igaz kb. másfél éve volt szó először, azóta kicsit változtattam rajta és így most már független az munkaterületek számától és a felbontástól is. Bővebben
ITT.
Install
sudo apt-get install wmctrl xdotool xbindkeys xbindkeys-config
wget https://dl.dropboxusercontent.com/u/3875701/_projektek/scriptek/wmove/wmove.zip
mkdir -p ~/.wmove
unzip -B windowmove.zip -d ~/.wmove/
chmod -R +x ~/.wmove
xbindkeys-config
# Beállítani, pedig alábbi alapján:
KATT
# b:8, b:9 - oldalsó egérgombok kódjai.
Update II.
Térjünk át, most kicsit a Dropbox scriptre. Amelyről bővebben szintén
ITT lehet olvasni. Változás annyiban történt, hogy kicsit egyszerűsítettem rajta. Így már csak másolás, és mozgatás funkciók maradtak meg megosztás terén. Akinek a régebbi jobban tetszik, az is megvan még valahol.
Install
sudo apt-get install xsel gvfs-bin xautomation
wget https://dl.dropboxusercontent.com/u/3875701/_projektek/scriptek/Dropbox/dbscripts.zip
unzip -B dbscripts.zip -d ~/.local/share/nautilus/scripts/
chmod -R +x ~/.local/share/nautilus/scripts/
Összegzés
Sok mindenről nem esett szó, de ezt a bejegyzést elsősorban nem is annak szántam, hogy kisregényt írjak az újdonságokról, változásokról. Ez inkább egy kiegészítés, amely segítséget nyújthat egyes csomagok telepítésében, esetleg új/régi felhasználóknak adhat újabb lendületet Unity használatához. Személy szerint nincs vele semmi gondom, nem hiszem hogy bárkit is korlátoz az új felület a munkában, esetleg netalántán a szórakozásban is. ( Nem vita téma! :) ) Itt a mesének viszont vége. Akartam még videót is, de azt már soknak éreztem, meg teli a net vele már. :) Ha valami nem működne tessék jelezni, mármint a fentiekkel kapcsolatban.
Ja és hogy el ne felejtsem a szokásos félévi klip ajánlót, azt hiszem estés "mozis" klip pont jó is lesz ide, akár látványban is: http://youtu.be/LG9N8hbMdLs "Gumirock" kedvelők előnyben. :)
update:
Direkt van így írva a cím, tudom hogy helyes egyben is. köszi! :)
nortai out... ;Đ