a mesterNincsen Windows 8-am. Ez most hogy van? Addig értem, hogy a gyors indítás miatt egy fájlba tölti a rendszer állapotát, kvázi kikapcsolás helyett hibernálja a gépet, és nem zárja a le a (felcsatolt?) partíciókat, hanem nyitva hagyja.
Az is megvan, hogy a grimpitch által linkelt oldal leírása szerint ki kellett volna kapcsolni először a Windows fast startup funkcióját és utána telepíteni az Ubuntut, akkor nem lenne semmilyen gubanc.
A kérdezőnél az Ubuntu telepítése után a GRUB-menüből a Windows sem indult el, illetve az NTFS adat partícióját sem tudta felcsatolni (írható módon).
Eddig ezek a kérdések foglalkoztattak és azt hittem majdnem értem miről van szó:
Ha a Win rendszer-partíciója törlésre kerül, akkor akkor a nyitva hagyott adatpartíció ennek következtében lezáródik?
Ha mondjuk újratelepítésre kerül erre a rendszer-partícióra a Win 8, akkor a nyitva hagyott adat partíciót elkezdi normálisan kezelni, vagyis vissza lehet térni fast starup kikapcsolásához, aztán az Ubuntu (újra)telepítéséhez, vagy a GRUB újratelepítéséhez?
Most viszont Te azt mondod, hogy az sda5-t (nyitva hagyott adat partíció) nevezze át, tegye fel így a Wint, aztán nevezze vissza. A Win ezzel az átnevezett partícióval nem csinál semmit, hisz nem ismeri fel.
Nem csinál vele semmit. Ha ez az én gépem lenne, és nekem nem kellene a Win, akkor egyszerűen átnevezve-visszanevezve is oda jutnék, hogy írhatóvá válna az Ubuntu alól ez a partíció?
Valamit biztos kihagyok, azt hiszem eltévedtem. :(
Mi zárja le a nyitva hagyott partíciót?
Vagy ez csak annyi, hogy az a bizonyos partíció fel vannak csatolva, (fel marad csatolva) a Win alá, ezért nem lehet felcsatolni az Ubuntu alá, a Win törlésével megszűnik a rendszer, ami eddig fogva tartotta, és más rendszer számára is írhatóvá válik?